Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2018. január 21., vasárnap
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Webkamera Kezdőlap

Virágszőnyeges úrnapi körmenet

  A közel másfél kilométer hosszú, zárt szegélyű virágszőnyeges, úrnapi körmenet tudomásunk szerint az országban egyedülálló. A katolikus egyház ünnepéhez kapcsolódó, elmondhatatlanul gyönyörű virágszőnyeg Csömör legrégebbi turisztikai látványossága is.

  Virágszőnyeges úrnapi körmenet


  A szokás meghonosodását nem lehet pontosan datálni, valószínűsíthető, hogy az 1831. évi kolerajárvány pusztításait követő betelepítés utáni évekre tehető. Úgy tudjuk, hogy kb. az 1850-es évektől minden évben, kihagyás nélkül  – a politikailag nehéz években is és az időjárásilag nehéz „virágnélküli” években is  –  virágszőnyeges körmenettel ünnepelte községünk az Úrnapját. 


  A helyi katolikus közösség szívesen fogad el bármilyen segítséget az úrnapi körmenethez elengedhetetlen virágok összegyűjtésében. Várják azokat is, akik örömmel sajátítanák el a koszorúfonás és sátorállítás fortélyait.


  Információk:


  - az ünnep előtti csütörtökön (június 7.) reggel 5 órakor kezdődik el a szőnyegszegélyre alkalmas kutyatej gyűjtése (indulás a katolikus templom elől)


  - június 9-én szombat délután 14 órától a katolikus plébánián várják azokat, akik szeretnének részt venni a koszorúfonásban


  - az érdeklődőktől azt kérik, lehetőleg hozzanak magukkal a koszorúfonáshoz alkalmas vágott virágot (pl. küllőrojt, szegfű, margaréta, rózsa, törökszekfű), illetve a szőnyeg készítéséhez szükséges virágot, szirmot, levelet


  - június 10-én vasárnap hajnali 6 órától kezdődik az utcákon a virágszőnyeg készítése


  - vasárnap az ünnepi szentmise 10 órától lesz, a körmenet a mise végén kezdődik


  - június 10-én hajnaltól lezárják a Szabadság utat a katolikus templomtól a Kossuth utcáig, valamint a Kossuth utcát (a Szabadság út és a Deák Ferenc utca között) – Deák Ferenc utca egy részét – Erzsébet utcát (a Deák Ferenc utca és a Szabadság út között).


   
  Forrás: Légy ott programfüzet

  PDF


  Hozzászólok

  Aktuális téma

  A szelektív hulladékot január 26-án, és február 2-án pénteken viszik el!
  A téli időszakban a zöldhulladékszállítás szünetel!

   

  Üzenőfal

  A Csömöri Hírmondó és a Légy ott programmagazin legközelebb január 26-án jelenik meg.

  Időjárás