Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2017. szeptember 25., hétfő
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Webkamera Kezdőlap

Megvédi az önkormányzat a majorszegi erdőt is

  A jelenlegi, civil önkormányzat egyik kiemelt célja a település zöld területeinek megóvása a lakosság számára – a lehető legjobb minőségben. 

  Megvédi az önkormányzat a majorszegi erdőt is


  Az élhetőbb település megteremtésére már számos intézkedést tett a civil vezetés, felvállalva akár komoly konfliktusokat is több ingatlantulajdonossal. Ennek a koncepciónak volt része például a központi területen fekvő Kálvária-erdő megóvása önkormányzati területvásárlással és építési tilalom elrendelésével. A külterületek tisztántartására évente kétszer civil szemétszedési akciót szerveznek civil csoportokkal karöltve, hogy a lakosság számára biztosítsák a kulturált kirándulóhelyeket és rekreációs területeket teremtsenek. 2012. június 27-től a Majorszegiliget és dűlő melletti terület védelmében gépjárműforgalom korlátozást vezetett be az önkormányzat.


  Az intézkedésre azért van szükség, mert a területet csak fizikai korlátozással lehet megóvni az illegális szemétlerakásoktól. Az önkormányzat már több ízben is – saját költségén – megtisztította a területet a sittől, az erdőben lerakott kommunális hulladéktól. Egy-egy ilyen szemétszedési akció – még igen jelentős civil szervezetek által nyújtott segítség mellett is – többszázezer forintba kerül, így már eddig is több millióra rúg az illegálisan lerakott sitt elszállíttatásának költsége. Ezt a terhet hosszú távon nem tudja vállalni az önkormányzat, ezért a terület gépjárműforgalmának korlátozását kénytelen bevezetni.


  A Rákospalotai határút és a Majorszegiliget között fekvő területre négy ponton lehetett gépkocsival bejutni. Mostantól behajtani tilos! táblák mellett három ponton betonelemek kihelyezésével akadályozzák meg a gépkocsiforgalmat: a Rákospalotai határút felől két helyen, illetve a Majorszegiliget felől, az Árpádföldi útnál.
  Majorszegi_zaras_1 
  A Liget utcánál behajtani tilos! közlekedési tábla jelzi majd az autósoknak, hogy a területre csak gyalog, kerékpárral vagy lóval lehet bejutni. 


   


  Majorszegi_zaras_2 
     Az ingatlantulajdonosok – telkeik megközelítésére – természetesen költségmentesen behajtási engedélyt kapnak, amennyiben azt a Polgármesteri Hivatalban kérvényezik.


  A terület lezárása után az önkormányzat gondoskodik a lerakott illegális hulladék elszállításáról.


  PDF


  Hozzászólok

  Aktuális téma

  A szelektív hulladékot szeptember 8-án és szeptember 22-én, pénteken viszik el! 
  A zöldhulladékot szeptember 1-jén, szeptember 15-én és szeptember 29-én, pénteken kell kitenni az erre rendszeresített zsákokban!

     Üzenőfal

  A Csömöri Hírmondó és a Légy Ott programfüzet következő száma szeptember 1-jén jelenik meg!

  Időjárás