Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2017. szeptember 22., péntek
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Webkamera Kezdőlap

Csömör maradjon falu vagy legyen város?

  Társadalmi egyeztetés volt a település várossá nyilvánításának kezdeményezéséről.  Az általános gyakorlat szerint az országban az önkormányzati vezetők presztízs kérdést csinálnak abból, hogy falujukat várossá nyilváníttassák és határozottan lobbiznak a plusz előnyöket önmagában alig érő, ám jobban csengő közigazgatási titulus elérése érdekében. Csömör civil önkormányzata azonban a település várossá nyilvánításának kérdésében széles körű társadalmi egyeztetést kezdeményezett. Az első ilyen témájú fórum a nagyobb civil szervezetek és pártok, a meghatározó cégek képviselőinek, az önkormányzati intézmények vezetőinek, a település köztiszteletben álló díszpolgárainak és Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett polgárainak részvételével került sor február 2-án. A rendezvényen meghívottként részt vett számos, a településen élő közigazgatási és pénzügyi szakember, az országos politikában fontos közéleti posztot betöltő személyiség is.
  A kezdeményezésnek több oka is van. Egyrészt a település évtizedek óta tapasztalható dinamikus fejlődése egyre gyakrabban felveti a városiasodás mértékének a kérdését, másrészt a most zajló közigazgatási változások több területen hierarchizálnak az eddig lényegében azonos jogokkal működő települések között. A hivatalos közigazgatási besorolását tekintve „nagyközség” az ország több mint 2 800 községe közül jelenleg a harmadik (!) legnagyobb állandó lakosságszámmal rendelkezik: a 2011. évi adatok alapján Csömörnek 9 192 fő lakója van, bár valószínűleg a sok nem bejelentett, ám életvitelszerűen a településen lakó személlyel a tízezret is eléri a népesség.
  A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott egyeztetésen egyöntetűen az volt a résztvevők véleménye, hogy részletesen fel kell mérni a várossá válás előnyeit és esetleges hátrányait; de abban megegyeztek a felek, hogy a jelenlegi értékeknek, pl. az átmenő forgalom hiányát jelentő „zsákfalu” jellegnek a megőrzése mellett hozzák meg majd döntésüket. A fórum legfontosabb tanulságát Fábri István polgármester összegezte zárszavában: önmagában a városi rang elérésénél fontosabb kérdés meghatározni a településfejlesztés fő irányát, azt például, hogy a falusias, a kertvárosias vagy éppen kisvárosias jelleg domináljon az utcaképen.


  PDF


  Hozzászólok

  Aktuális téma

  A szelektív hulladékot szeptember 8-án és szeptember 22-én, pénteken viszik el! 
  A zöldhulladékot szeptember 1-jén, szeptember 15-én és szeptember 29-én, pénteken kell kitenni az erre rendszeresített zsákokban!

     Üzenőfal

  A Csömöri Hírmondó és a Légy Ott programfüzet következő száma szeptember 1-jén jelenik meg!

  Időjárás