Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2018. december 10., hétfő
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Település bemutatása

Csömör nagyközség a fővárostól észak-keletre, Budapest határától alig egy kilométerre, az M0-s körgyűrű mellett található. Közvetlen HÉV- és buszjárat köti össze a fővárossal. A Gödöllői-dombság szélén helyezkedik el, fekvése kellemes, dimbes-dombos. Lakóinak száma a sok kiköltöző következtében az utóbbi két és fél évtizedben majdnem megduplázódott: állandó lakosok száma jelenleg 9 133 fő (2013. december 31-i adat), életvitelszerűen itt élők száma kb. 10 500 fő. A pesti agglomeráció egyetlen zsákfaluja, vagyis lényegében nincs átmenő forgalma, hiszen aszfaltút innen csak a főváros felé vezet.

Település bemutatása

 

Csömör országos viszonylatban kifejezetten jómódú településnek számít: nagy az iparűzési adóbevétel, alacsony a munkanélküliség és magas az egy főre jutó jövedelem. Önkormányzati alapintézményei (polgármesteri hivatal, iskola, óvoda) mellett könyvtára, zeneiskolája, sportcsarnoka és egy különlegesen szép horgásztava is van. A kulturális és közösségi élet központjaként működő művelődési ház két éve rendszeres színházi előadások színhelye.

Igazi, élő itt a néphagyomány: az őslakos szlovák családok „nénikéi” közül sokan hétköznap is népviseletben járnak. A rendkívül aktív szlovák nemzetiségi önkormányzat mellett német nemzetiségi önkormányzat is működik, amely szintén egyre több közösségi programot szervez. A térségben vitathatatlanul ezen a településen zajlik a legintenzívebb civil, egyesületi, közösségi és kulturális élet.

Római katolikus, evangélikus, baptista és református közösség tevékenykedik a faluban. Közülük jelenleg a katolikusoknak és az evangélikusoknak van templomuk. A baptisták gyülekezeti házzal rendelkeznek, a reformátusok pedig komoly építkezés előtt állnak. A település országos ismertségét nem kis részben az utcákon kígyózó, közel másfél kilométer hosszú, több száz lelkes kéz által készített csodálatos virágszőnyegnek köszönheti, amelyet úrnapi körmenet alkalmával készítenek immár egy évszázada.

Csömör másik fő védjegye a pezsgő sportélet, azon belül is a több mint hatvanéves múltra visszatekintő legendás férfi kézilabdacsapat. Ma már azonban számos más sportág is gyökeret vert az egyre bővülő sport- és rekreációs központban: futsal (teremfoci), női kézilabda, kerékpár, asztalitenisz, különböző küzdősportok. Az utóbbi években komoly tömegsport rendezvények is meghonosodtak a településen, mint pl. a nagysikerű júniusi Bringafesztivál vagy a „Csömöri csatangoló” nevű októberi teljesítménytúra, amely a környék szép tájain, a védett ősláp, a horgásztó mellett és a faluközpontból induló pataksétányon vezeti keresztül a gyalogos turistákat.

 

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot devember 7-én és 21-én pénteken viszik el.
A zöldhulladék-gyújtés télen szünetel. 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó  Advent különszáma, és a 2019. évi falinaptár december 7-én jelenik meg.

Időjárás