A 2012. január 19-i képviselő-testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, elvi hozzájárulásukat adják óvoda- és bölcsődeépítési pályázaton való induláshoz.

"/> Óvoda- és bölcsődeépítési pályázaton indul az önkormányzat - Csömör Nagyközség
Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. július 4., szombat
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Óvoda- és bölcsődeépítési pályázaton indul az önkormányzat

A 2012. január 19-i képviselő-testületi ülésen a képviselők úgy döntöttek, elvi hozzájárulásukat adják óvoda- és bölcsődeépítési pályázaton való induláshoz.


Uniós pályázatot írtak ki óvoda és bölcsőde építésére a közép-magyarországi régióban. A keretösszeg 3 milliárd forint, az egyes pályázók 5 százalékos önerő mellett 20-200 millió forint közötti támogatásban részesülhetnek, attól függően, hogy bővítik a már meglévő intézményeiket vagy új épület megvalósításához kérnek támogatást. Az önkormányzat megvizsgálta, hogy milyen lehetőségei lennének 3 óvodai és 2 bölcsődei csoport elhelyezésére, mit lehetne megvalósítani. A jelenlegi két óvodai intézményt nem lehet bővíteni, mert a jelenlegi szabvány szerint a Kacsóh Pongrác úti telek területe nem engedi a létszámbővítést. A Laki utcai intézmény esetében, tekintettel arra, hogy a 2007-es átadás óta a mai napig nincs használatbavételi engedély (ezzel a jelenlegi testület 2011. októberében szembesült, folyik az eljárás), fel sem merülhet a pályázaton való indulás lehetősége.  Új óvoda és bölcsőde építésekor helyszín kijelölése szükséges, de a felmerült 5 lehetőség közül egyik sem bizonyult maradéktalanul megfelelőnek. A polgármesteri hivatal műszaki osztályának számításai szerint új intézmény építése esetén a pályázati pénz nagy részét vagy teljes egészét felemésztené a kivitelezési költség, így az 5 százalékos önrésznél jóval magasabb önerőre lenne szükség. A Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozási Bizottság, szigorúan fiskális szempontokat figyelembe véve, a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem támogatta az önkormányzat pályázati részvételét. Eigler Tamás képviselő, bizottsági elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy a megvalósítás esetén további kötelezettséget is vállal az önkormányzat az új intézmény fenntartásával. A képviselő ugyanakkor javasolta annak megfontolását, hogy ha 2 óvodai csoport bővítésére nyújt be pályázatot az önkormányzat – a Kacsóh Pongrác utcai intézmény esetében ennek lehet  esélye –, az reális célt és vállalást jelent. Az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnöke elmondta, nem lehet tudni, hogy mikor adódik újabb, ilyen magas támogatottságú pályázati lehetőség. Figyelmeztetett arra is, hogy a lakosság számának folyamatos növekedésével pár éven belül az önkormányzat kötelezhető lesz új óvodai csoportok indítására és a bölcsődei ellátás biztosítására. A képviselő-testület 7 igen, 1 tartózkodás mellett elvi hozzájárulását adta a pályázaton való részvételhez, és elkülönítettek 4 millió forintot a tervezésre és a pályázatírásra.  


PDF


Hozzászólok

Aktuális téma

A szelektív hulladékot július 3., 17. és  31-én, illetve augusztus 14. és 28-án viszik el.

A zöldhulladékot  július 17.,  valamint augusztus 7. és 28-án szállítják el.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó következő száma július 3-án jelenik meg. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás