Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. július 8., szerda
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Nemzetiségünkért díjat kapott a Furmicska

Acsa adott otthont július 6-án az Országos Szlovák Önkormányzat által szervezett Magyarországi Szlovákok Napjának (Dňa Slovákov v Maďarsku), amelyre az ország minden tájáról érkeztek vendégek. Ez az esemény a magyarországi szlovákság egyik legkiemelkedőbb társadalmi-kulturális eseménye, mely lehetőséget nyújt a kulturális értékek bemutatására és az egymástól akár távoli megyékben élő magyarországi szlovákok találkozására.

Nemzetiségünkért díjat kapott a Furmicska

A Furmicska Néptánc Egyesület idén hatalmas elismerésben részesült a folyamatos és egyre több kulturális területet lefedő hagyományőrző tevékenysége miatt és átvehette Hollerné Racskó Erzsébet elnöktől az Országos Szlovák Önkormányzat Nemzetiségünkért díját. 

Az díjátadót elnöki köszöntő nyitotta meg. A rendezvényen jelen volt a Határon Túli Hivatal elnöke, Ján Varšo, a Szlovák Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövetét, Pavol Hamžíkot a követség első titkára képviselte,a Szlovák Intézet igazgatója, Ildikó Siposová, a Külhoni Szlovákok Világszövetségének elnöke Vladimír Skalský, az alapvető jogok biztosának a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese, Szalayné Sándor Erzsébet, valamint a magyarországi szlovákok lakta települések polgármesterei, önkormányzati képviselői is szép számmal tették tiszteletüket ezen a neves eseményen.

A program keretein belül egyesületünk részt vett az ökumenikus áhítaton az acsai evangélikus templomban, melyet Lackner Pál evangélikus püspök vezetett, és a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézete regionális központjainak gálaprogramján. A gálán kiemelkedő sikerrel a Csömöri aratókoszorú című – Arany (kiváló) KÓTA minősítést szerzett – koreográfiánkból mutattunk be részleteket.

A műsor után egyesületünk tagjai interjút adtak a Domovina című tévéműsor háziasszonyának, Antala Zsuzsának, mely megtekinthető lesz a Duna és Duna World csatornákon augusztus 5-én. Továbbá a Kossuth rádióban is hallhatnak rólunk.

A csodálatos elismerés mindenképp arra motiválja az egyesületet és a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatot egyaránt, hogy a jövőben is mindent megtegyünk kulturális értékeink életéséért és továbbadásáért.

                                                               

                                                                                                                                                                            Takács Fanni Bernadett

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot július 3., 17. és  31-én, illetve augusztus 14. és 28-án viszik el.

A zöldhulladékot  július 17.,  valamint augusztus 7. és 28-án szállítják el.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó következő száma július 3-án jelenik meg. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás