Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Koronavírus-megelőző intézkedések és tudnivalók Csömörön – folyamatosan frissülő hírek

2021 március 08. –
Önkormányzati, települési hírek

A koronavírus megelőzésével kapcsolatos, a csömöri lakosokat közvetlenül érintő információkat itt olvashatják. A híroldalt folyamatosan frissítjük.

Május 3. Ezen a héten kisebb mennyiségű sinopharm oltóanyag érkezik a Csömöri Egészségházba, ahol orvosonként 30 regisztráltat oltanak be a héten, illetve ismétlő oltások is lesznek. A gyermekorvosok jelzése alapján a 16-18 éves korosztálynál egyelőre csupán felmérés zajlik, első körben a krónikus betegek számát kérték be a gyermekorvosoktól, azonban arról, hogy a fiatal korosztály oltását mikor kezdhetik meg, egyelőre nem kaptak információt.
 
Április 27. Ezen a héten 378 Sinopharm vakcina érkezett a Csömöri Egészségházba. A háziorvosok keddtől péntekig, előre egyeztetett időpontokban oltanak a vakcinával.
 
Április 21. Ezen a héten nem lesz tömeges oltás. Háziorvosaink ezen a héten, mint ahogy a múlt héten sem kaptak nagyobb mennyiségű oltóanyagot, így a korábbi heti kétszáz helyett csupán nem egészen hetven embert tudnak beoltani a héten a normál rendelési időben. Ugyanakkor ígéretet kaptak arra, hogy jövő héten ismét nagyobb mennyiségű oltóanyag érkezik majd Csömörre. Ezen a héten először kaptak a háziorvosok teljes listát a hozzájuk tartozó páciensek oltásáról, eddig csupán azt tudták, ők kit oltottak be, illetve küldtek oltópontra, azonban a mostani adat már tartalmazza azokat is, akik a munkájukból kifolyólag más csatornákon kapták meg az oltást. Ennek alapján a kb. 6500 csömöri háziorvosi praxisokban ellátott páciensek közül mintegy 3250 csömöri lakos kapta meg legalább az első oltását.
 
 
Az önkormányzat a kistarcsai kórház számára a tavaly tavaszihoz hasonlóan felajánlotta a Csömöri Vendégházat, ahol most az oltásokat segítő katonákat szállásolták el díjmentesen. Mint arról már beszámoltunk,az első hullám idején több orvos is ugyanígy lakott a vendégházban.
 
Ápilis 8-án csütörtökön ismét egész napos oltás lesz a Csömöri Egészségházban, ahol közel 250 helyi lakos kap Astrazeneca oltást. Az egészségházban az oltások miatt csütörtökön nem lesz járóbeteg ellátás, csak sürgősségi eseteket tudnak fogadni. Háziorvosaink és asszisztenseik, valamint az egészségház minden más dolgozója, így az önkormányzat által biztosított technikai személyzet is azon dolgozik, hogy a lakosok minél gördülékenyebben és a lehető legnagyobb biztonságban kaphassák meg az oltásokat. Az önkormányzat a vakcinák egészségházba való szállítása, az idős, egyedülálló lakosok oltópontra szállítása mellett az oltások megszervezésében is segítséget nyújt a háziorvosoknak.
 
Április 1. Ismét egész napos oltást tartanak  Csömöri Egészségházban, ahol kb. 200 helyi lakos kapja meg az ismétlő oltását. Ugyanakkor a településen is megkezdődött a kismamák oltása, őket a többiektől függetlenül, egyedi időpontokra hívják a háziorvosok. Arról is szó volt, hogy még húsvét előtt nyolcvan regisztráltat kell a háziorvosainknak oltópontra irányítani, ám hogy kiket és mikorra, ahhoz március 31-éig  nem kaptak pontos információt. Csütörtökön tehát az egészségházban az oltások miatt nem lesz járóbeteg ellátás, csak sürgősségi eseteket tudnak fogadni.
 
Március 29. Újabb fertőzések miatt a Polgármesteri Hivatal továbbra is zárva tart, így esküvőket sem fogadnak. Az anyakönyvi ügyintézéseken kívül semmilyen  személyes egyeztetés nem lehetséges, még a hivatal előtti utcán sem. Az ügyintézés online működik, aki papírt szeretne beadni, az épület bejáratánál lévő postaládába bedobva teheti meg. 
 
A pedagógusok oltásához szükséges intézményi regisztrációhoz az önkormányzat oktatási referense nyújtott segítséget az óvodák számára.
 
Március 25-én csütörtökön ismét nagyobb mennyiségű vakcina érkezik a Csömöri Egészségházba,ahol több mint kétszázan kapják meg az ismétlő oltásukat. Ezen a napon az orvosok betegeket nem fogadnak, az egész napos oltás mellett csak sürgősségi ellátást tudnak biztosítani.
Mindemellett március 26-án pénteken több tucat csömöri regisztrált kapja meg az első oltását 12-15 óra között. Pénteken ebben az időpontban szintén csak az oltások miatt mehetünk az egészségházba, de 8-12 óra között, illetve 15 óra után a járó beteg ellátás zavartalanul működik.
Orvosain munkáját azzal tudjuk támogatni, ha nem érdeklődünk sorra kerülésünkről, hiszen minden érintettet telefonon keresnek meg az orvosok.
 
Március 25. csütörtök: A szociális területen dolgozók, az Polgármesteri Hivatal, a Községgondnokság, a CSÖTESZ és egyéb intzémányi dolgozók körében ismét tesztelést végzett az önkormányzat saját költségen, miután a hivatali munkatársak közül többen is megfertőződtek.

 

Március 22. hétfő

A Polgármesteri Hivatal néhány dolgozójának érintettsége miatt a hivatal egy hétre teljesen bezárta kapuit, így az előre egyeztetett esküvői egyeztetéseken, anyakönyvi ügyintézéseken kívül semmilyen  személyes egyeztetés nem lehetséges, még a hivatal előtti utcán sem. Az ügyintézés online működik, aki papírt szeretne beadni, az épület bejáratánál lévő postaládába bedobva teheti meg. 

 

Március 18. 

Az önkormányzat segítséget nyújt az oltások lebonyolításában

Háziorvosainkra és asszisztenseikre nagy teher hárul az oltások zökkenőmentes lebonyolítása kapcsán, az oltási napokon sok esetben a gyermekorvosok, fogorvosok, védőnők is segítik az oltások hatékony megszervezését. Az önkormányzat is segítséget nyújt a folyamatban, így például a vakcinák Csömöri Egészségházba való szállítását átvállalta az orvosoktól. Mindemellett azokat az idős, egyedül élő helyi lakosokat – akiknek nehézséget jelent az oltópontra való bejutásuk – az önkormányzat mikrobusszal szállítja a településen kívüli oltópontokra.

 

Március 12. péntek:

Pénteken 11 és 15 óra között ismét tömeges oltást szerveztek a Csömöri Egészségházban, melynek során száz regisztráltat oltottak be háziorvosaink. Az orvosok előre megkapott lista alapján hívják a pácienseket, hogy ki és mikor kerül sorra, előre nem tudni, kérjük, hogy ez ügyben ne telefonáljanak az egészségházba!
 
 
 
Március 8. hétfő:
  • Csömör utcáin, terein is kötelező a maszk viselése.
  • Az este 20 óra utáni kijárási korlátozás továbbra is érvényben van, kivétel ez alól a kutyasétáltatás, és a munkából való hazatérés, munkába való utazás.
  • A közterületeken 10 fő feletti gyülekezés tilos, és ugyanez vonatkozik a lakásokon belüli családi, baráti összejövetelekre.
  • Az üzletek (amelyekre a március 8-án érvénybe lépett Kormányrendelet engedélyt biztosít), továbbra is 19 óráig tartanak nyitva.
  • Az általános rendezvénytilalom továbbra is érvényben van

Az általános, országos  rendelkezésekről itt olvashatnak bővebben: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2100104.KOR&txtreferer=00000001.txt

Az óvodák, az általános iskola, zeneiskola zárva tart, az iskolások egy hónapig digitális oktatásra térnek át. (A bölcsődékre vonatkozó rendelkezések a Kormányrendelet értelmében egyelőre nyitva vannak.) 

A csömöri sportcsarnok és a szabadtéri sportközpont zárva tart. Egyetlen kivétel a salakos atlétikapálya, ahol a 1,5 méteres távolságtartás szabálya érvényes.

Mivel a Mátyás Király Általános Iskola – minden iskolához hasonlóan – digitális oktatásban működik, testnevelésórákra nem kerülhet sor a sportcsarnokban, a beltéri edzéseink pedig március 15-ig szünetelnek. Ideiglenesen a Szabadtéri Sportközpont is zárva tart (az iskola udvarán lévő rekortán-pálya és a szabadtéri kondipark is), egyedül a salakos atlétikapálya használható a 1,5 méteres távolságtartás szabályának betartásával. A Gorkij fasori kispálya is zárva tart.

Az élelmiszert árusító termelői piac és egyéb piacok nem maradnak el, azonban ellenőrzések várhatóak a maszkviselés miatt. Kérünk minden árust és vásárlót, hogy viseljen maszkot, és próbálja tartani a megfelelő távolságot! Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, dohányboltok nyitva lesznek, itt is kérünk minden munkavállalót és vásárlót, hogy tartsák be továbbra is a maszkviselési és távolságtartási szabályokat!

Polgármesteri Hivatalban további szigorításokat vezettek be, az ügyintézés telefonon és e-mailen jelenleg is zökkenőmentesen folyik. Azok a munkatársak, akik tehetik, ismét otthonról látják el feladataikat. Az ügyfeleket csak rendkívüli és előre egyeztetett esetben, a hivatali épületen kívül fogadják az ügyintéző kollégák, de ekkor is tartani kell a távolságot, és kötelező mindkét félnek a maszk viselése. Az épületbe csak a hivatal munkatársai léphetnek be.

A Polgármesteri Hivatalban e-mailben vagy telefonon intézhetnek ügyeket az alábbi elérhetőségeken:

Műszak: muszak.ov@csomor.hu

Pénzügy: penzugy.ov@csomor.hu

Adó: adooszt@csomor.hu

Igazgatás: igazgatasioszt@csomor.hu

Általános: recepcio@csomor.hu

 

Telefonos ügyintézés az alábbi időpontokban és elérhetőségeken:

 Hétfőn: 8-18 óráig

 Szerdán: 8-16 óráig

 Pénteken: 8-12 óráig

 

Műszaki osztály: 06-28-544-030; 06-28-544-038

Pénzügyi osztály: 06-28-544-032

Adó csoport: 06-28-544-027

Igazgatási osztály: 06-28-544-026

Általános bejelentés: 06-28-544-020

 

képviselő-testületi és bizottsági egyeztetések ismét online zajlanak, a veszélyhelyzet idején az előírások szerint már egy ideje polgármesteri határozatok születnek a döntésekről, melyeket minden esetben képviselő-testületi konzultáció, illetve bizottsági előkészítés után véglegesítenek.

Esküvőt az elkövetkező egy hónapban nem lehet tartani a Polgármesteri Hivatalban, kivétel ez alól azok az alkalmak, amelyeket március 4-éig már előre lekötöttek, ezeknél a korábbi tíz közvetlen családtag helyett azonban csupán a két tanú vehet részt a páron kívül.

Szociális Alapszolgáltatási Központra ismét nagy teher hárul, hiszen a szociális étkezésben résztvevők száma újra növekedni fog.

Csömörön a közterületek, parkok, játszóterek (kivéve a kispálya melletti játszótér)  nyitva tartanak, azonban kötelező a távolságtartás és a maszk viselése! A körtúra útvonalon, a határban tett kirándulások, séták alkalmával is kérünk mindenkit, tartsa be a másfél méteres távolságot! A horgásztóhoz Budapest felől várható nagyobb kirándulócsoportok miatt elképzelhető, hogy bizonyos szakaszt a korábbiakhoz hasonlóan zárni fognak.

 

 

Megszakítás