Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. április 6., hétfő
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Koronavírus-megelőző intézkedések és tudnivalók Csömörön – folyamatosan frissülő hírek

A koronavírus megelőzésével kapcsolatos, a csömöri lakosokat közvetlenül érintő információkat itt olvashatják. A híroldalt folyamatosan frissítjük.

Koronavírus-megelőző intézkedések és tudnivalók Csömörön – folyamatosan frissülő hírek

Április 2. szerda: A Csömörön nyitva tartó kereskedelmi egységek munkatársai (zöldségüzletek, benzinkutak, élelmiszerüzletek, utcai árusok, egyházak)  is kaptak az önkormányzat által vásárolt maszkokból. A SZAK április 3-án a gondozásában lévő rászoruló időseknek is kiviszi a maszkokat.

Március 31. kedd: Az önkormányzat  térítésmentesen felajánlotta a csömöri vendégházat a kistarcsai kórház egészégügyi dolgozóinak, melybe március 31-én meg is érkeztek az első orvosok, így  jelenleg hat egészségügyi dolgozó  lakik itt. A szállás kapacitásáig folyamatosan fogadják az orvosokat, ápolókat.

Március 28. szombat: A 65 év felettiek csak reggel 9 és 12 között mehetnek élelmiszerüzletbe, drogériába, gyógyszertárba, piacra. Ezeken a helyeken ekkor csak ők lehetnek, a fiatalabb korosztály 12 óra után vásárolhat az üzeltekben, piacokon. Tilos vendéglátó üzletben tartózkodni, kivétel ez alól az ott dolgozók, és az elvitelre készült ételek kiadása és elszállítása. Mindenki köteles a társas érintkezést a minimálisra csökkenteni, és más embertől legalább másfél méter távolságot tartani, még tömegközlekedés során is. 

Március 26. csütörtök: Megérkeztek az önkormányzat által, mintegy 1,5 millió forint értékben rendelt gyári maszkok, melyeket a településen dolgozó egészségügyi munkatársak, SZAK dolgozók, iskolai és óvodai ügyeletet ellátó pedagógusok és munkatársak, illetve a Községgondnokság, közterület-felügyelők és a rendfenntartást ellátók kapnak meg. 

Az önkormányzathoz felajánlás érkezett a Csömörön működő  Gunagriha TranscenDENTAL magánfogorvosi rendelő vezetőjétől, aki a saját  orvosi sterilizáló készülékét adja kölcsön az önkormányzatnak, mely az orvosok, egészségügyi dolgozók és  SZAK munkatársak speciális maszkjának sterilizálását biztosítja.

 

Március 23. hétfő: Házilag varrtak maszkot a csömöriek. Csüllög Irma kezdeményezésére csömöri varrónők és varrni tudó anyukák, nagymamák álltak össze, hogy házilag varrt maszkokkal támogassák azokat a munkatársakat, akik nap, mint nap azért dolgoznak, hogy minél hatékonyabb legyen Csömörön a vírus elleni védekezés. A szorgos kezek mintegy 1200 kifőzhető maszkot varrtak meg az önkormányzat által vásárolt anyagból. A maszkok a csömöri háziorvosok ajánlásával és ellenőrzése mellett készültek el. Mindezek mellett a Winkler Patika jóvoltából gumikesztyűk is eljutottak a nagyközség működését segítő munkavállalókhoz. Ugyanakkor már úton van az önkormányzati megrendelés is, így a gyárilag készített maszkok is hamarosan megérkeznek.

Március 20. péntek: Az önkormányzat a kistarcsai kórházba érkező új dolgozóknak ajánlotta fel átmenetileg a nemrég elkészült helyi vendégházat. A napokban dr. Kiss Zsuzsanna és dr. Hülitzer Katinka háziorvosok hívták fel az önkormányzat figyelmét arra, hogy rövidesen szállás gondokkal küzdhet a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, mivel zajlik a más településről, akár messze vidékről érkező egészségügyi önkéntesek toborzása, de a jelenlegi bejáró dolgozóknak is gondjuk akadhat, ha kijárási tilalmat rendelnek el Magyarországon. Fábri István polgármester éppen ezért megkereste a szomszédos településen működő, regionális funkciókat ellátó kórház vezetését, hogy a település szívesen segít az intézmény átmeneti szállásgondjainak enyhítésében. A 3-szor 2, illetve 3 szobás apartman szállásból és 4 kétágyas szobából álló új Béke téri vendégházban összesen 29 fő kulturált elszállásolására van mód. Az önkormányzat a szállást teljesen ingyen bocsájtja rendelkezésre az elkövetkező hetekben, hónapokban, sőt, térítésmentesen meleg étkezést is biztosít a vészhelyzet időszakában nagy munkát vállaló egészségügyi dolgozóknak.

Március 18. szerda: Gyűjtődobozban is leadhatók a receptigények

Abban az esetben, ha valaki nem tudna e-mailt küldeni i vagy telefonálni, akkor az egészségház szélfogóiba újonnan kihelyezett dobozokba helyezheti a recept igényét. Ehhez az alábbiakat kell megadni: név, TAJ-szám, gyógyszer neve, igénylő telefonszáma. A recepteket az orvosok online juttatják el a patikába, ahol a következő munkanapon kiválthatják azokat.

A SZAK és az önkormányzat folyamatosan biztosítja a házhoz szállított étkezési ellátást

A rászorulók mellett az önkormányzat a település intézményeiben ügyeletet ellátó munkatársak (SZAK dolgozók, pedagógusok stb.) részére is folyamatosan biztosítja az ebédkiszállítást, melyhez plusz autót és személyi erőforrásokat is biztosít.

A SZAK a szokásos ellátottak mellett folyamatosan fogadja az ebédkiszállítási igényeket, így azok számára is biztosított a szolgáltatás, akik eddig idős koruk ellenére nem vették igénybe, azonban a jelenegi helyzetben segítséget jelent számukra az ebéd kivitele.

A Polgármesteri Hivatalban e-mailben vagy telefonon intézhetnek ügyeket az alábbi elérhetőségeken:

 

Műszak: muszak.ov@csomor.hu

 

Pénzügy: penzugy.ov@csomor.hu

 

Ado: adooszt@csomor.hu

 

Igazgatás: igazgatasioszt@csomor.hu

 

Általános: recepcio@csomor.hu

 

Telefonos ügyintézés az alábbi indppontokban és elérhetőségeken:

 

Hétfőn: 8-18 óráig

 

Szerdán: 8-16 óráig

 

Pénteken: 8-12 óráig

 

Műszaki osztály: 06-28-544-030

 

Pénzügyi osztály: 06-28-544-032

 

Adó csoport: 06-28-544-027

 

Igazgatási osztály: 06-28-544-026

 

Általános bejelentés: 06-28-544-020

 

Március 17. kedd: A csömöri védőnői szolgálat felhívása:http://www.csomor.hu/oldal/a-csomori-vedonoi-szolgalat-tajekoztatoja-az-uj-eljarasrend-bevezeteserol

 

A beszerzési nehézségek ellenére az önkormányzat mintegy 1,5 millió forint értékben rendelt meg maszkokat a nagyközség működését biztosító alkalmazottak (egészségügyi dolgozók, SZAK munkatársak, közterület-felügyelők, polgárőrök, önkéntes tűzoltók, ügyeleti munkatársak) számára, melyek hamarosan megérkeznek.

 

Március 17. keddtől Csömörön is érvénybe lépett a központi rendelet, mely szerint az éttermek, cukrászdák, presszók 15 óráig tarthatnak nyitva. között. Az élelmiszerüzletek és a patikák a megszokott nyitva tartással üzemelnek.

 

Március 16. hétfőtől bezárták az általános iskolát és a zeneiskolákat, óvodákat, bölcsődéket, valamint lezárták a játszótereket és a horgásztavat és az egyéb közösségi tereket is. Március 14-étől a sportcsarnokot, szabadtéri sportközpontot, művelődési házat, könyvtárt és a tót hagyományaink házát is bezárták.

 

Polgármesteri Hivatal: A személyes ügyfélfogadás szünetel, sürgős és halaszthatatlan ügyekben e-mailben vagy telefonon kereshetőek az ügyintézők.

 

Szociális Alapszolgáltatási Központ: Lemondták az idősek számára szervezett klubfoglalkozásokat, előadásokat, és a koronavírus által különösen veszélyeztetett korosztály miatt a hétköznap biztosított benntartózkodást is megszüntették. Ezzel párhuzamosan még nagyobb arányban a házi segítségnyújtásra álltak rá. Az elkövetkező hetekben az intézményre különösen nagy teher hárul az otthoni idős, beteg rászorulók, illetve családok ellátása terén.

 

Községgondnokság és Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft: A település hétköznapi működését biztosító, a közterületeken folyó munkákat végző önkormányzati intézmény és nonprofit cég a legszükségesebb munkákra koncentrál az elkövetkező hetekben.

 

A civil és egyházi közösségek is komoly önkorlátozásokat vezettek be.

 

Egyházak:

 

A Csömöri Evangélikus Gyülekezet: Nem tartja meg az istentiszteleteket, az evangélikus templom és gyülekezeti ház bezárt.
A baptista közösségben nem tartanak gyülekezeti alkalmakat, a Jókai utcai imaház bezárt.
A helyi római katolikus egyházközség az általános rendelkezéseknek megfelelően egészen a nagyböjt negyedik hétvégéjéig a hétköznapi és hétvégi miséket sem tartják meg.
A református gyülekezeti terem bezárt, a vasárnap 10 órai istentiszteletet a gyülekezet Facebook oldalán élőben követhetik a nézők, valamint felvételről később is megtekinthetőek a gyülekezet honlapján.

 

Összefogás Egyenlő Esélyekért Alapítvány: Az Ibolya utcai intézményben szabályosan, a higiéniai előírásokat hangsúlyosan betartva zajlik a működés. Látogatás azonban nem lehetséges az intézményben. Az alapítvány ellátottjai számár atovábbra is üzemel a főzőkönyha, azonban a házhozszállítást jövő héttől már nem tudják vállalni, így az érintetteket a Szociális Alapszolgáltatási Központ látja majd el házhoz szállított ebéddel.

 

Utazás:

 

A Csömör-Bp. Örs vezér tere és a Csömör-Pécel közötti járatokat üzemeltető Weekendbus Zrt. a szokásos rend szerint közlekedik. Néhány napja közleményt tettek közzé, melyben a higiéniai rendszabályok hangsúlyos betartásán túl azt kérik az utasoktól, hogy egyrészt betegen ne szálljanak fel a járműre, másrészt törekedjenek a minél kevesebb testi kontaktusra a buszvezetőkkel úgy is, hogy a jegyvásárlás helyett a bérletes utazást részesítik előnyben. A cég maga is folyamatos fertőtlenítést végez a buszok belső utasterében.

 

A HÉV a tanítási szünetre érvényes menetrend szerint közlekedik.

 

Csömör háziorvosainak tájékoztatója és javaslatai a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban: http://www.csomor.hu/oldal/csomor-haziorvosainak-tajekoztatoja-es-javaslatai-a-koronavirus-jarvannyal-kapcsolatban

 

Tájékoztató anyagok a helyes kézmosásról, maszk visellésének szabályairól és a gyógyszerkiváltás menetéről az alábbi linkről érhetőek el.

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot április 10-én és április 24-én, pénteken viszik el.

Április 3-án reggel elviszik a  zöldhulladékot.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó márciusi száma itt a weboldalon jelenik csak meg március 30-án. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás