Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2018. január 21., vasárnap
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Webkamera Kezdőlap

Január 1-jétől tilos a zöldhulladék égetése

  A lakóingatlanon belüli égetést központi rendelet (54/2014. (XII. 5.) BM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról) szabályozza, melynek értelmében azokon a területeken, ahol rendszeres zöldhulladék szállítás van, nem lehet kerti hulladékot égetni.

  Január 1-jétől tilos a zöldhulladék égetése

  Csömörön a tilalmat, a lakossági igények figyelembevételével nem hirtelen, hanem fokozatosan vezették be: idén ősszel a korábbi két napról heti egy napra csökkentették az égetési napok számát, idén januártól azonban egyáltalán nem lehet égetni.  A teljes tilalomra környezetvédelmi és egészségügyi okok miatt van szükség, hiszen a kerti hulladék, avar égetése komoly egészségügyi károsodást, így például asztmát, légúti megbetegedést, szív és érrendszeri zavarokat, legyengült szervezetnél akár szívinfarktust, vagy tüdőgyulladást is okozhat.

  Budapesten mindenütt - így a szomszédos XVI. kerületben is - Pest megyében pedig egyre több (jelenleg mintegy húsz) településen egész évben tilos az égetés.

  A zöldhulladékos zsákok mindössze 50 Ft-ba kerülnek.

  Csömörön a teljes tilalom bevezetésével a 70 év feletti, egyedülálló rászoruló lakosok évi 18 db zsákot kapnak az önkormányzattól, térítésmentesen. A zsákokat a CSÖTESZ ügyfélszolgálatán kell személyesen igényelni legkésőbb 2018. február 28-áig.  

  A lombot és kerti zöldulladékot a Zöld Híd Kft. tavasztól késő őszig kéthetente viszi el az erre kijelölt, biológiailag lebomló zsákokba. A gallyakat kötegelve, maximum  6 cm átmérő és 1 méter hosszúságban ingyenesen viszik el a zöldhulladék gyűjtési napokon (vagyis ezeket nem zsákban kell kihelyezni az ingatlan elé).

   

   

  PDF

  Aktuális téma

  A szelektív hulladékot január 26-án, és február 2-án pénteken viszik el!
  A téli időszakban a zöldhulladékszállítás szünetel!

   

  Üzenőfal

  A Csömöri Hírmondó és a Légy ott programmagazin legközelebb január 26-án jelenik meg.

  Időjárás