Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. július 4., szombat
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Hogyan hasznosíthatjuk a lehullott lombot?

A téli időszakban szünetel a zöldhulladék-elszállítása, így felvetődik a kérdés, mit tegyünk a kertünkben keletkező avarral. A témával kapcsolatban Kulich Gábort tájépítészt, a CSÖTESZ vezetőjét kérdeztük.

Hogyan hasznosíthatjuk a lehullott lombot?

A lehulló lomb a talaj tápanyagának elsődleges és legfontosabb forrása. Ezért, ha tehetjük, érdemes a lombot a fa alatt hagyni,  hogy természetes úton elkomposztálódjon, és így megfelelő talajt és tápanyagot biztosítson a fának. Ha ezt nem tesszük, a fa egy idő után „éhezni” fog.   A vastag levélréteg, például az avarkupacok létrehozása a hő megtartása miatt télen is biztosítja a talaj számára fontos komposztfolyamatot, amely elegendő tápanyagot biztosít a fának.

Ha azt szeretnénk, hogy tavasszal már ne legyen az előző évben  lehullott lombnak nyoma, érdemes késő ősszel fűnyíróval párszor átmenni a lombtakarón, így a felaprított levelek tavasszal már nem zavarják a kert küllemét.

A másik jó megoldás, a levelek komposztálóba hordása,  hiszen az így keletkező humuszt aztán visszatáplálhatjuk a fa köré, ráadásul a többi növénynek, virágágyásoknak és zöldséges kerteknek is megfelelő, természetes tápanyagot biztosít.

Falevéllel lehet még talajt takarni, vagyis mulcsozni. Terítsük el a faleveleket  a cserjék és virágágyások alatt minimum 10cm vastagságban, ezáltal megóvhatjuk a növényeinket a téli kiszáradástól., ugyanakkor tápanyaggal látjuk el őket.

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot július 3., 17. és  31-én, illetve augusztus 14. és 28-án viszik el.

A zöldhulladékot  július 17.,  valamint augusztus 7. és 28-án szállítják el.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó következő száma július 3-án jelenik meg. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás