Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Fontosabb települési események, intézkedések

2011 november 04. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester összefoglalója a képviselő-testületi ülések közötti időszakról.

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt

fontosabb települési események

és önkormányzati intézkedések

(2011. október 7 — november 3.)

1.) Október 7-én tartotta soron következő ülését a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás Mogyoródon, a Hungaroringen. A 12 település önkormányzati vezetőjének részvételével zajlott megbeszélésen a Társulás 2011. évi pénzügyi beszámolóját és első féléves módosítását fogadta el a testület. Ezután Dr. Szabó Lajos és Dr. Lencsés György, a Gödöllői Agrártudományi Egyetem tanszékének munkatársai bemutatták a Gödöllői-dombságról készült legújabb földrajzi kiadványt. Korábbi vállalásunknak megfelelően az ülésre Csömör képviseletében kerékpárral mentem el.

2.) Október 10-én a Rét utcai megállóban elkezdődött a fedett buszmegállók építése. Idén várhatóan összesen 3-4 megálló készül el, kora tavasszal pedig folytatódnak a munkák.

3.) Október 14-én dr. Katona Péter hivatalvezetővel személyesen köszöntöttük otthonában Hanzel Jánosnét és Kis Istvánnét 90. születésnapjuk alkalmából. A látogatás során jegyző úr az ünnepelteknek átadta az Orbán Viktor miniszterelnök által aláírt emléklapot.

4.) Október 15-én ünnepelte fennállásának (hivatalos cégbírósági bejegyzésének) 15. évfordulóját az egyik legaktívabb helyi hagyományőrző civil szervezet, a Báló Lipót Egyesület és Népdalkör. A Petőfi Sándor Művelődési Házban megrendezett gazdag kulturális program megnyitó beszédében tolmácsoltam az Önkormányzat, mint legnagyobb támogató üdvözletét és jókívánságait a további sikeres működéshez. A rendezvényen részt vett Tormay-Lesták Mária képviselő, az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnöke is.

5.) Október 17-én a Polgármesteri Hivatalban kezdeményezésünkre közös egyeztetést tartottunk az Önkormányzat korábbi vezetőivel és a Csömöri Horgász Egyesület vezetőjével, Radványi Róberttel, illetve az engedély nélkül megépített tápcsatorna vezeték által érintett ingatlantulajdonosokkal a Csömöri Horgásztó működtetési problémáiról. Bátovszki György korábbi polgármester elismerte a működéssel kapcsolatos szabály- és törvénysértéseket. A birtoksérelmet szenvedett ingatlantulajdonosokkal, a horgász egyesület képviselőivel és az illetékes hatóságokkal további egyeztetéseket fogunk folytatni. A megbeszélésen több képviselő és a Polgármesteri Hivatal vezető munkatársai is részt vettek.

6.) Október 13-án és 20-án a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetőjével, Válé Flóriánnal értékeltük a női megyei első osztályú, és a férfi NB I/B-s kézilabdacsapatok teljesítményét. A megbeszéléseken a két csapat vezetőedzői, Czirjék János és Gyömörey István vettek részt.

7.) Október 20-án egyszerűsített eljárás keretében lefolytatott állampolgársági eskükre került sor a Polgármesteri Hivatalban. Az októberi alkalmon minden korábbinál több, összesen 9 határon túl élő, többségükben Csömörön lakó magyar nemzetiségű személy tett esküt a polgármester előtt (5 fő Erdélyből, 4 fő Kárpátaljáról származik).

8.) Október 13-án és 21-én a Polgármesteri Hivatalban fogadtuk Bene Krisztinát, a helyi kommunális hulladéklerakó hely, a Ker-Hu Kft. ügyvezető igazgatóját. A megbeszéléseken egyeztetéseket folytattunk a külterületi civil szemétszedés és a zeneiskola födém- és tetőszerkezetének megerősítése során keletkező hulladék és sitt elhelyezésének támogatásáról, illetve a hulladéklerakó helynek a korábban kiadott engedélyek szerinti további bővítéséről. A megbeszéléseken Biró Attila alpolgármester, Juhos Dávid műszaki osztályvezető és Marosi Éva pénzügyi osztályvezető vett részt.

9.) Október 21-én a kommunizmus áldozatai előtt tisztelgő emlékműnél 1956-os emlékünnepségre került sor. A rendezvényen a szervező Gloria Victis Alapítvány képviseletében Mátyás Sándor, Vécsey László településünk országgyűlési képviselője (FIDESZ) és Bertha Szilvia isaszegi országgyűlési képviselő (Jobbik) szólt az egybegyűltekhez. Önkormányzatunk nevében Biró Attila alpolgármester és Boross Jenő képviselő helyezett el koszorút.

10.) Október 22-én tartottuk az idei második külterületi szemétszedési akciót helyi civil szervezetek, egyházak, lakossági csoportok bevonásával. Az ismét sikeres, több mint száz fő részvételével zajló megmozdulás során a Községgondnokság dolgozói, a mezőőrök és a Kupac Bt. munkatársai nyújtottak segítséget, és több önkormányzati vezető is aktívan közreműködött a szemétgyűjtésben. Az elszállított hulladék mennyisége — köszönhetően a tavaszi akció sikerének is — most lényegesen kevesebb, kb. 10 tonna volt. Közreműködő csoportok: Vox Animi Vegyeskar, 1031. számú Csömöri Cserkészcsapat, Csömöri Civil Egyesület, az evangélikus és a baptista egyház és a Hit Gyülekezete csömöri csoportjai, továbbá a Csömöri Polgárőrség. 

Az őszi akció zárásaként november 5-én a Polgármesteri Hivatal dolgozói a Majorszegiliget melletti erdőt és környékét tisztítják meg az illegálisan lerakott hulladékoktól.

11.) Október 23-án került sor az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett községi ünnepségre a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Az ünnepi beszédet Biró Attila alpolgármester mondta. Ezután az érdeklődők a Főnix Színházi Műhely előadásában Az angyalok nem sírnak című előadást tekinthették meg. Az ünnepi műsort koszorúzás zárta, ahol a helyi civil szervezetek, a nemzetiségi önkormányzatok és a pártok helyi alapszervezetei tisztelegtek a Hősök Emlékműve előtt. Az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária képviselő, az Oktatási, Sport- ás Kulturális Bizottság elnöke helyezett el koszorút.

12.) Október 13—25. között elkészült a Krammer Teréz Zeneiskola födém- és tetőszerkezetének ideiglenes megerősítése. A teljese költség a tervezetthez képest több mint háromszázezer forinttal alacsonyabb lett, összesen 1,6 millió Ft. Az állagmegóvási munkák fedezését a csömöri székhelyű P&G Kft. közel egymillió forinttal, a helyi hulladéklerakó hely pedig a födémet borító jelentős mennyiségű salakanyag ingyenes befogadásával támogatta. A november 3-i képviselő-testületi ülésre javaslat készült a födém és a tető végleges felújítására.

13.) Október 14-én és 28-án Csömörön és Kistarcsán személyes egyeztetést folytattam Bokor Carmennel, a helyi Auchan Liget Áruház igazgatójával az Önkormányzat és az áruház együttműködési lehetőségeiről, amelyek elsősorban szociális, kommunikációs és közlekedési kérdéseket érinthetnek. A megbeszéléseken Marosi Éva pénzügyi osztályvezető és Félegyházy-Sütő Eszter kommunikációs vezető vett részt.

14.) Október 30-án elkészült a parkoló és járda építése az evangélikus ifjúsági és gyülekezeti háznál. A viacolor térkövet az evangélikus gyülekezet vásárolta meg, a többi kiegészítő anyagot (szegély, speciális alapozó sóder-kavicságy) és a munkadíjat a Községgondnokság állta, amely egyúttal a kivitelezést is végezte. A terület kb. 130 m2, a járda funkció mellett 8 autó számára biztosít majd parkolási lehetőséget. 

15.) Október 31., a Reformáció ünnepe alkalmából a protestáns egyházak helyi gyülekezetei tartottak ünnepi istentiszteleti alkalmakat, melyek közül kiemelkedett az evangélikus templomban megtartott közös evangélikus és református istentisztelet, illetve október 28-án Baranka György nagytarcsai lelkész csömöri igehirdetése.

16.) November 1-jén, Mindenszentek ünnepén az elhunytakra emlékeztek a csömöri temetőben is. Második alkalommal került sor a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében fáklyás felvonulásra a temető egyetlen szlovák nyelvű feliratot tartalmazó sírkövéhez. A szlovák ősök tiszteletére rendezett eseményen Aszódi Csaba András, az Országos Szlovák Önkormányzat alelnöke, Szabó Erszébet, a csömöri szlovák önkormányzat elnöke, Fábri István polgármester és Takács László, a Vox Animi Vegyeskar Egyesület elnöke szólt az emlékezőkhöz. 

17.) November 2-án személyes megbeszélést folytattam Gödöllőn dr. Gémesi György polgármesterrel, a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás elnökével az önkormányzati törvény várható változásainak helyi hatásairól és a szükségessé váló intézkedésekről, továbbá egy térségi kerékpárút-hálózat koncepciójának elkészítéséről. 

*****

— A következő, rendes testületi ülésre várhatóan 2011. december 1-jén, csütörtökön kerül sor. Ezenkívül valószínűleg két hét múlva rendkívüli testületi ülést is kell tartani a zeneiskola tetőszerkezetének felújítása ügyében.

— A tervek szerint november végén—december elején településfejlesztési fórumot tartunk, falugyűlés keretében. A lakossági fórum időpontját az önkormányzatokat érintő jelentős törvényi változások ismeretében fogjuk kijelölni.

Fábri István s. k.

polgármester

Általános hírek

Hagyományok napja

2024. április 20-án, 10.00 órától Hagyományok napja rendezvényt tartanak a Hősök terén, a Mesterségek bemutatója

Bővebben
Megszakítás