Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2018. október 24., szerda
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Fejlesztési koncepció

Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2013. december 5. ülésén elfogadta a 2012–2016. évi közösségi tér- és közterület-fejlesztési koncepció módosított, bővített változatát.

A konkrét beruházási tételeket is részletesen tartalmazó elképzeléseket korábban számos lakossági, szakértői fórumon és bizottsági ülésen megvitatták már a képviselők. A koncepció az előkészítés alatt álló fejlesztések jelentős részét, de nem mindegyikét tartalmazza, hiszen pl. a remélhetőleg 95%-ban európai uniós pályázatból megvalósuló, 400 millió Ft-osra becsült szennyvíztisztító üzem felújítása és bővítése egy másik dokumentum, a környezetvédelmi program részét képezi majd.

 

1. A koncepció a 2010. őszén megfogalmazott településfejlesztési alapelvekkel összhangban került megfogalmazásra, kiegészülve két fontos új elemmel: a közösségi terek nagyobb hangsúlyt kapó fejlesztésével és a főút-hálózat teljes felújításával.

 

2. Sok kis- és közepes fejlesztést tartalmaz a koncepció, amelyek döntő többsége az itt élők életkörülményeinek, életminőségének a javítását, illetve a település közösségi-polgári társadalmi életének fejlődését célozzák. Mindössze néhány nagyobb beruházási terv olvasható a tervezetben, jelezve ezzel azt is, hogy nem a hosszú távon fenntarthatatlan óriás- és presztízsberuházások megvalósítása vezérli az önkormányzat vezetőit.

 

3. A lehetőségeket elsősorban a források határozzák meg, amelyek azonban nem mindig elegendőek a tervek megvalósításához, tartalmaznak igen pozitív és igen negatív elemeket.

 

a.) Pozitív adottsága Csömörnek, hogy igen jelentős az iparűzési és telekadó bevétele. Emellett 2010 ősze óta nagyon komoly költségracionalizálás jellemzi az önkormányzatot, amely takarékos és tervezhető gazdálkodást eredményez. Nagyobb bevételi lehetőséget jelent még 2014-ben a bánya-rekultivációból származó ingatlaneladás, amit kizárólag fejlesztésre használ fel majd az önkormányzat, illetve a szennyvíztisztító-telep korszerűsítésére és bővítésére remélt többszázmilliós pályázati támogatás.

 

b.) Negatív perspektívát jelent, hogy a hivatalos állami tájékoztatás szerint 2014-től az utóbbi évekhez képest is kevesebb európai uniós és állami pályázati lehetőség lesz a Közép-Magyarországi Régióban, ahova településünk is tartozik. Semmilyen támogatás nem várható pl. útépítésekre. Ezen kívül a 2010. előtt felvett hitel törlesztése továbbra is komoly terhet jelent, hiszen az ez évi 46%-os állami hitelátvállalás mellett kb. ugyanakkora mértékű pénzelvonást is végrehajtott a kormányzat a gépjármű adó 60%-ának és az SZJA 100%-ának központosításával. Szó van azonban a fennmaradt hitel állami átvállalásáról is, ami – ha a másik oldalon nem párosul ismét elvonásokkal – tovább növelhetné a fejlesztésekre szánt pénzösszegeket.

 

4. A kistérségi települések többségéhez viszonyítva a Csömörön tervezett nagyobb fejlesztési terveket a jelzett nehézségek ellenére elsősorban a saját bevételek nagy aránya teszi lehetővé (pl. más településeken szinte egyáltalán nincsenek útépítések vagy jelentősebb felújítások).

 

5. Alapelv, hogy az önkormányzat elsősorban saját erejére alapozva tervez fejlesztéseket. Mint ahogy a civil önkormányzat bő hároméves működése óta egyszer sem vett fel hosszú lejáratú hitelt, úgy az elkövetkező években sem fog élni ezzel az eszközzel – teszi ezt mind a nagyközség jövője, mind az ország gazdasági biztonsága érdekében.

 
Fejlesztési koncepció 2012-2016

 

 

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot  szeptember 14-én  és 28-án pénteken viszik el.
A zöldhulladékot a Zöld Híd októberben NEM szállítja el. 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó és a Légy Ott programmagazin október 26-án jelenik meg.

Időjárás