Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. február 17., hétfő
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Csömör maradjon falu vagy legyen város?

Társadalmi egyeztetés volt a település várossá nyilvánításának kezdeményezéséről.Az általános gyakorlat szerint az országban az önkormányzati vezetők presztízs kérdést csinálnak abból, hogy falujukat várossá nyilváníttassák és határozottan lobbiznak a plusz előnyöket önmagában alig érő, ám jobban csengő közigazgatási titulus elérése érdekében. Csömör civil önkormányzata azonban a település várossá nyilvánításának kérdésében széles körű társadalmi egyeztetést kezdeményezett. Az első ilyen témájú fórum a nagyobb civil szervezetek és pártok, a meghatározó cégek képviselőinek, az önkormányzati intézmények vezetőinek, a település köztiszteletben álló díszpolgárainak és Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett polgárainak részvételével került sor február 2-án. A rendezvényen meghívottként részt vett számos, a településen élő közigazgatási és pénzügyi szakember, az országos politikában fontos közéleti posztot betöltő személyiség is.
A kezdeményezésnek több oka is van. Egyrészt a település évtizedek óta tapasztalható dinamikus fejlődése egyre gyakrabban felveti a városiasodás mértékének a kérdését, másrészt a most zajló közigazgatási változások több területen hierarchizálnak az eddig lényegében azonos jogokkal működő települések között. A hivatalos közigazgatási besorolását tekintve „nagyközség” az ország több mint 2 800 községe közül jelenleg a harmadik (!) legnagyobb állandó lakosságszámmal rendelkezik: a 2011. évi adatok alapján Csömörnek 9 192 fő lakója van, bár valószínűleg a sok nem bejelentett, ám életvitelszerűen a településen lakó személlyel a tízezret is eléri a népesség.
A polgármesteri hivatal tanácstermében tartott egyeztetésen egyöntetűen az volt a résztvevők véleménye, hogy részletesen fel kell mérni a várossá válás előnyeit és esetleges hátrányait; de abban megegyeztek a felek, hogy a jelenlegi értékeknek, pl. az átmenő forgalom hiányát jelentő „zsákfalu” jellegnek a megőrzése mellett hozzák meg majd döntésüket. A fórum legfontosabb tanulságát Fábri István polgármester összegezte zárszavában: önmagában a városi rang elérésénél fontosabb kérdés meghatározni a településfejlesztés fő irányát, azt például, hogy a falusias, a kertvárosias vagy éppen kisvárosias jelleg domináljon az utcaképen.


PDF


Hozzászólok

Aktuális téma

A szelektív hulladékot február 14-én és 28-án pénteken viszik el.

A zöldhulladék-szállítás télen szünetel.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó és a Légy Ott programfüzet következő száma február 28-án jelenik meg.

Időjárás