Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2019. december 16., hétfő
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Csömör a hosszú béke idején

A XVI-XVII. század történései odázták el a társadalmi fejlődést is, amennyiben akadályozták a kései feudalizmusból való kibontakozást, a mezővárosi és városi fejlődést, a polgárság megerősödését.


Az ország lakossága szám szerint nem növekedett, és ezen belül a két vérzivataros évszázad háborúi megapasztották a magyarságot, melynek helyére bevándorlók költöztek a Felvidékről, amelyet a török pusztítások viszonylag megkíméltek. Jöttek azután idegen telepesek a Kárpát-medencén kívülről is.A Rákóczi-szabadságharc leverése után az állami önállóság és nemzeti függetlenség hiányában nehezen és lassan bontakozott ki az ország társadalmának és gazdálkodásának megerősödése, továbblépése.A feudális konzervativizmus ellenében a felvilágosult abszolutista uralkodók állami beavatkozására is szükség volt, hogy a XVIII. század végére becsülendő mértékű előrehaladás és gyarapodás menjen végbe.A XIX. század elejére azonban újabb megtorpanás következett be, a jobbágyság intézménye, mely bizonyos értelemben eltorzította a jobbágytartó nemességet is, válságba jutott és már nem volt tovább fenntartható. Nemcsak a zselléresedés, az egynyolcad teleknagyság alá jutott tömegek nagysága, de a termelési színvonal, a kölcsöntőke működése elé épített akadályok is fékezték a modern fejlődést. A feudális rend meghaladásának kérdése napirendre került. Ennek a megválaszolására, megoldására tett hősies kísérletet az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc.


PDF


Hozzászólok

Aktuális téma

A szelektív hulladékot december 20., január 3.,  17. és 31. pénteken viszik el.

Január 1. szerda helyett január 4-én szombaton viszik el a szemetet. A többi ünnepi nap szemétszállításában nincs változás.

A zöldhulladék-szállítás télen szünetel.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

Megjelent a Csömöri Hírmondó Advent ünnepi száma, valamint a 2020. évi falinaptár.

Időjárás