Search

Üdvözöljük!

Search
Search

Bővül az óvodai férőhelyek száma

2012 szeptember 24. –
Önkormányzati, települési hírek

Tanévkezdő rövid beszélgetés Tormay-Lesták Máriával, az Oktatási, Sport- és Kulturális Bizottság elnökével.

Örömteli hír, hogy egyre több a kisgyermek Csömörön. Két óvodánk van, de a férőhelyek száma nem elegendő. Hogyan lehet ezt a helyzetet kezelni?

Az óvoda férőhelyproblémáinak megoldásán a kezdetektől dolgozunk. Tavaly mobiléTLMpülettel növeltük a Kacsóh utcai ovit, ez plusz húsz férőhelyet teremtett. Idén indultunk egy 95%-os támogatottságú pályázaton, amit sikerült megnyernünk, így jövőre újabb két csoporttal bővíthetünk a Laki utcai intézményben, ez további 40 férőhelyet jelent. Az új köznevelési törvény szerint azonban minden három évet betöltött gyermek óvodaköteles lesz, így azt hiszem, hátra nem dőlhetünk, de folyamatosan igyekszünk megoldást találni.

Az iskolát fél év múlva államosítják. Hogyan alakul az önkormányzat szerepvállalása?

Az iskolát minden erőnkkel támogatjuk, és ezen leszünk a jövőben is. Ebben az évben is jelentős plusz anyagi támogatást biztosított az önkormányzat új státuszok létrehozására. A kisebb osztálylétszámok miatt négy első osztály indult idén is.  Ez két státuszt jelent, emeltük a pszichológus óraszámát, gyógypedagógusi és pedagógus asszisztens álláshelyet szavazott meg a testület. A költségvetés tárgyalásánál is igyekeztünk minden fontos pontban biztosítani az iskola anyagi hátterét.

A bővítésben még nem tudtunk előrelépni, ehhez azonban jelentős forrásokra lenne, lesz majd  szükség. A nemzetiségi oktatás beindítását is támogattuk, amely a jövőben színfoltja lehet a csömöri iskolának, és határozott szülői igényre jött létre.  

Én nagyon szomorú vagyok amiatt, hogy államosítják az iskolát, mert amit egy önmagát szervezni tudó közösség a magáénak tudhatott, azt elveszik. Természetesen azon leszünk, hogy minél inkább a "miénk" maradjon az iskola, persze nehezíti a helyzetet, hogy még mindig nem tudjuk pontosan, hogyan alakul mindennek a finanszírozási oldala.

Megszakítás