Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2019. december 7., szombat
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Állampolgársági eskütétel

Az egyszerűsített honosítási eljárást követően kilencen tehettek állampolgársági esküt a Polgármesteri Hivatalban október 20-án.Csömörön 5 román és 4 ukrán, magyar származású állampolgár vált magyar állampolgárrá is. Az ünnepélyes esküt Fábri István polgármester előtt tették le.


 


A magyar állampolgárságot január 3-tól lehet kérelmezni az egyszerűsített honosítási eljárás segítségével, amelyet az Országgyűlés az elmúlt év május 26-án hozott döntése tett lehetővé. A kedvezményes honosítást kérheti Magyarországon élő (függetlenül az itt tartózkodás időtartamától, jogcímétől), vagy határon túl élő kérelmező egyaránt. Kérelmet az nyújthat be, aki a kedvezményes honosítás alábbi (együttes) feltételeinek maradéktalanul megfelel: maga vagy felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását; magyar nyelvtudását igazolja (ezt a kérelmet átvevő szerv ellenőrzi); a magyar jog szerint büntetlen előéletű és büntetőeljárás nincs ellene folyamatban, és honosítása nem sérti Magyarország közbiztonságát és nemzetbiztonságát.


Egyszerűsített honosítási kérelmet külképviseleteken, polgármesteri hivatalokban, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal 23 ügyfélszolgálatán és március 15-től 29 kormányablaknál lehet beadni. Az egyszerűsített honosítási eljárás januári bevezetése óta 150.107 beadvány érkezett, és eddig több, mint 55 ezren tették le az ünnepélyes állampolgársági esküt. A legfiatalabb kérelmező három hetes, míg a legidősebb 104 éves volt.


Forrás: http://www.allampolgarsag.gov.hu/
PDF


Hozzászólok

Aktuális téma

A szelektív hulladékot október 25-én,  november 8-án  és november 22-én pénteken viszik el.

A zöldhulladékot november 1-jén, 15-én és 29-én pénteken viszik el. Decembertől tavaszig a zöldhulladék-szállítás szünetel.

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó és a Légy ott programmagazin következő száma november 27-én jelenik meg.

Időjárás