Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 május 26. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2014. április 24. – május 22. időszakról.

 

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. május 22-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 24-én tartotta rendes ülését. A testület megszavazta a helyi nevelési intézményekben pszichológus alkalmazását, továbbá elfogadta az óvoda továbbképzési programját, illetve döntött az általános iskola tanterembővítéséről. Több nagy jelentőségű ingatlanügyben is döntések, javaslatok születtek: Állomás utcai HÉV-sarok gazdasági terület, Rétpótlék szabályozási tervének elindításának, újabb területvásárlás a gazdaszövetkezettől. Ezenkívül számos beruházás, fejlesztés kapcsán születtek döntések: Petőfi utca felújítása, szabadtéri sportközpont építése, Szabadság út felújítása és parkoló építése, művelődési ház és sportcsarnok felújítása és fejlesztése. Végül pedig elfogadásra került három rendelet, illetve rendeletmódosítás: szociális szolgáltatások, az Év pedagógusa és a 2013. évi zárszámadási rendelet, utóbbihoz kapcsolódóan a belső pénzügyi ellenőrzésről szóló beszámoló is elhangzott.

 

2.) Április 25-én Veresegyházán tartották a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület közgyűlését Perna Pál elnök vezetése mellett. A közgyűlésen Fábri István polgármestert az egyesület önkormányzati bizottságának elnökévé választották. Településünket Biró Attila alpolgármester képviselte az összejövetelen.

 

3.) Április 25–27. között erdélyi testvértelepülésünkre látogatott községünk küldöttsége Szőcs Ferenc polgármester meghívására. A Torockószentgyörgyi Falunapokon Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő, Tihanyi Ferenc képviselő, dr. Katona Péter jegyző és Szeltner László művelődési ház igazgató képviselte önkormányzatunkat, továbbá részt vett a rendezvényen a Turnovszky István Kertbarát Kör részéről Fogd József elnök és Nagy Imre elnökhelyettes. A rendezvényen több más magyarországi testvértelepülés küldöttsége is jelen volt.

 

4.) Április 27-én rendezték meg az egyik legnagyobb hagyományú helyi kulturális-művészeti eseményt, a XXIV. Csömöri Kórustalálkozót és Egyházzenei Hangversenyt, melynek legnevesebb vendégfellépője idén az Országos Széchenyi Könyvtár kórusa volt. A Deák Miklós főszervező és Takács László művészeti vezető koordinálása mellett lezajlott rendezvényen Görbe József helyi római katolikus plébános és Biró Attila alpolgármester köszöntötte a résztvevőket és a közönséget.

 

5.) Április 29-én a Polgármesteri Hivatalban egyeztetett Biró Attila alpolgármester a Budapesti Közlekedési Központ által delegált tervezőkkel a gödöllői és csömöri HÉV, illetve gyorsvasút fejlesztési tervekről, továbbá az éjszakai tömegközlekedési lehetőségekről.

 

6.) Április 29-én a csömöri Auchan Liget igazgatójával, Tőkei Gergővel egyeztetett Fábri István polgármester. Az áruházban lezajlott megbeszélésen a bevásárlóközpont és a település, illetve az önkormányzat közötti együttműködési lehetőségekről esett szó.

 

7.) Április 29-én a Polgármesteri Hivatalban temetőfejlesztési program terveit egyeztették. Az egyházakat dr. Bándi Gyula, római katolikus egyháztanácsi vezető, Johann Gyula evangélikus lelkész, Eszes Zoltán baptista lelkész és Esztergály Előd református lelkész képviselte, az önkormányzat részéről Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester, továbbá Klacsán István községgondnokság-vezető, illetve Ferencz Attila tervező vett részt a megbeszélésen.

 

8.) Április 29-én az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság tartotta rendkívüli ülését a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária elnök vezetésével.

 

9.) Április 29-én a Laky utcai óvodában településrészi fórumot tartott az önkormányzat a Körmendi-hegy és a szomszédos utcák lakóinak részvételével a településrész fejlesztési terveiről, továbbá a polgárok által a rendezvényen felvetett kérdésekről. Az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, dr. Szarka Zsuzsanna településrészért felelős képviselő, Kósa István képviselő, Tihanyi Ferenc képviselő  és Agárdi Mihály képviselő is jelen volt.

 

10.) Május 1-jén Tót majális címmel tartottak nagyszabású rendezvényt a Csömöri Tót Hagyományaink Házának udvarán. A hagyományőrző kulturális eseményen a helyi fellépők mellett kistarcsai, illetve felvidéki szlovák és magyar csoportok szórakoztatták az érdeklődőket, a tót konyha pedig helyi gasztronómiai különlegességekkel várta a közönséget. A rendezvényen részt vett Fábri István polgármester, valamint a  szlovákiai testvértelepülésünk küldöttsége, Imre Kovács, Mojmírovce (Ürmény) polgármestere és Eva Kantorova programkoordinátor is. Az esemény szervezője a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat volt, házigazdája Szabó Erzsébet elnök.

 

11.) Május 5-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnök vezetése mellett.

 

12.) Május 6-án Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző intézményvezetői egyeztetést tartott a település önkormányzati intézményeinek aktuális kérdéseiről, zajló és tervezett fejlesztéseiről a Polgármesteri Hivatalban.

 

13.) Május 6-án az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság tartott ülést a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök vezetésével.

 

14.) Május 7-én a Polgármesteri Hivatalban ülésezett az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság Pásztor Sándor bizottsági elnök vezetésével.

 

15.) Május 8-án Balatonszárszón, a X. Országos Evangélikus Lelkészkonferencián tartott előadást Fábri István polgármester az utóbbi években lezajlott országos egyházkutatás eredményeiről, illetve az önkormányzatok és a helyi egyházi közösségek közötti, települési szintű együttműködési lehetőségekről.

 

16.) Május 8-án Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott, amelyen kiírta a közbeszerzést a Rákóczi út felújítására és az atlétikai pálya építésére.

 

17.) Május 10-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban megalakulásának 15. éves évfordulóját ünnepelte a Csömör Községért Emlékéremmel kitüntetett Csicsörke Néptáncegyüttes. A rendezvényen beszédet mondott az együttes jelenlegi vezetőjeként Szeltner László művelődési ház igazgató és G. Tóháti Ilona alapító elnök. Az eseményen részt vett Fábri István polgármester is.

 

18.) Május 4-én és 11-én zajlott az evangélikus egyházban a konfirmáció, melyen 8 evangélikus gyermek tett konfirmációi vizsgát. Május 18-án a római katolikus templomban 11 gyermek  tett első áldozást.

 

19.) Május 13-án a Majorszegiligetben építendő játszótér és park terveiről egyeztetett a helyszínen az ott lakókkal Eigler Tamás településrészért felelős képviselő, Fábri István polgármester, Klacsán István, a Községgondnokság vezetője és Onhausz Erzsébet tájtervező mérnök.

 

20.) Május 15-én Fóton tartották a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület által szervezett konferenciát. A fórum házigazdája Perna Pál elnök és Pozderka Gábor alpolgármester volt, a rendezvényen részt vett Babicz László Mogyoród és Fábri István Csömör polgármestere is.

 

21.) Május 15-én tartotta ülését a Népjóléti Bizottság, majd ezt követően összevont ülést tartott a Népjóléti Bizottság és az Oktatási, Sport és  Kulturális Bizottság Dr. Szarka Zsuzsanna és Tormay-Lesták Mária elnökletével.

 

22.) Május 15-én Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívüli ülést tartott, amelyen a képviselők kiválasztották a hivatali szervezetfejlesztéses pályázat nyertes pályázóját, továbbá kiírták a közbeszerzést a Kakas-telep utcáinak szilárd burkolattal való ellátására.

 

23.) Május 17-én ismét nagy sikerrel rendezték meg a Hősök terén a bolhapiacot és a termelői piacot.

 

24.) Május 17-én az általános iskolában hagyományos családi és sportnapot tartottak.

 

25.) Május 17-én hazai győzelmekkel zárták sikeres szereplésüket a Csömör KSK férfi kézilabda csapatai. A junior csapat veretlenül nyerte meg az NB II. keleti csoportjának bajnokságát, a felnőtt együttes a bajnok Füzesabony legyőzésével megszerezte az ezüstérmet a bajnokságban. Az érmeket Hargitai Gábor a Pest megyei Kézilabda Szövetség főtitkára, Válé Flórián nonprofit sport kft. ügyvezető, Tihanyi Ferenc sportért felelős képviselő és Fábri István polgármester adta át.

 

26.) Május 18-án a Csömöri Német nemzetiségi Önkormányzat szervezésében ismét megtartották a Sváb Majálist a Hősök terén. A jó hangulatú eseményen, melynek házigazdája Dunavölgyi Illés Sándorné nemzetiségi önkormányzati elnök volt, részt vett Fábri István polgármester, Agárdi Mihály képviselő, Eigler Tamás képviselő és Pásztor Sándor képviselő is.

 

27.) Május 19-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban tartott tájékoztatót az európai uniós választások lebonyolítási szabályairól dr. Katona Péter jegyző, választási irodavezető és Kovács Jánosné irodavezető-helyettes a szavazatszámláló bizottságok tagjainak, akik Fábri István polgármester előtt letették az esküt.

 

28.) Május 22-én a Polgármesteri Hivatalban 2 fő erdélyi és 1 fő kárpátaljai, csömöri kötődésű polgár tett állampolgársági esküt Biró Attila alpolgármester előtt.

 

29.) Május 24-én ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatot tartanak a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezésében.

 

30.) Májusban több fejlesztés, illetve felújítás is zajlott a településen:

A temető előtt az Emlékmű közben új pihenőpadokat helyeztek el.

A Petőfi utcában a vízbekötések DMRV Zrt. által elvégzett cseréje után, az Árla Kft. elkezdte az útpálya és a vízelvezető árkok teljes felújítását, illetve bővítését, ami napokon belül befejeződik.

A Széchenyi út teljes járdafelújítását a Rozmaring utca és a Hegyalja utca között a Csömöri Községgondnokság munkatársai végzik.

Az Erzsébet utca teljes járda-felújítási munkálatait a Relid-Bau Kft. befejezte.

A Major úti egyesített gyalogjárda és kerékpárút munkálatai előtt elkezdődött a vízvezeték-rendszer kiépítése a Galga-Épszer Kft. által. Ezt követi majd a földkábeles közvilágítás megvalósítása, amelyet az ELMÜ-Szolg Kft. végez, végül pedig május hónapban a gyalogjárda, kerékpárút és parkolók megépítése, amelyre közbeszerzési eljárás keretében az Árla Kft. kapott megbízást.

Napokon belül átadásra kerül a Szabadság út zeneiskola és plébánia előtti szakaszán a parkoló kialakítása.

Elkezdődött a Rét utcai (3-as számú) bekötőút hiányzó szakaszának és a buszvégállomásnak a megépítése, amit várhatóan június végére fejeznek be.

 

*****

 

– Május 23-án közbiztonsági fórum lesz  a helyi művelődési házban.

 

– Május 25-én európai uniós választásokat tartanak Magyarországon. Csömörön hét szavazókörben adhatják le voksaikat a választópolgárok.

 

– Május 30-án a művelődési házban tartja az önkormányzatot a hagyományos pedagógusnapi rendezvényt.

 

– Június 1-jén rendezik meg a  III. Csömöri Fúvóstalálkozót.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülést 2014. június 19-én tartja az önkormányzat. Ezenkívül a tervek szerint június 5-én rendkívüli ülésre is sor kerül több tervezett fejlesztés elindítása érdekében.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

Megszakítás