Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 február 10. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2013. december 6–19. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. december 19-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 5-én tartotta rendes ülését, amelyen elfogadta az egészségügyi központ létrehozására vonatkozó tervet és elindította az ezzel kapcsolatos előkészítési munkákat. Emellett elfogadásra került az elkövetkező három év közösségi és közterület-fejlesztési koncepciója is.

 

2.) December 6-án, a legkisebbek örömére, ismét járt a Mikulásvonat Csömörön.Idén is mintegy 300 gyermek vett részt a Szociális Alapszolgáltatási Központ, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzatáltal szervezett Mikulás-napi programsorozaton.

 

3.) December 7-én a Turnovszky István Kertbarát Kör jótékonysági bálja került megrendezésre a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A rendezvény célja az idős, nyugdíjas, nehéz körülmények között élő kertbarát tagok támogatása.

 

4.) December 8-án a második adventi vasárnapon került sor Adventi gyertyagyújtásra a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Az eseményen Dunavölgyi Illés Sándorné nemzetiségi önkormányzati elnök, Eszes Zoltán baptista lelkipásztor és Dr. Bukovszky Ákos a Baptista Egyház Külügyi referense üdvözölte a nagyszámú megjelentet. Az önkormányzat részéről jelen volt Fábri István polgármester, Pásztor Sándor képviselő, és Tenczer Ágnes az Oktatási-, Sport és Kulturális Bizottság külső tagja.

 

5.) December 8-án rendezték a hagyományos adventi hangversenyt a római katolikus templomban. A neves Rotunda kórus nagysikerű koncertjét Görbe József plébános köszönte meg a közönség nevében. Az önkormányzat részéről Fábri István polgármester vett részt az eseményen.

 

6.) December 9-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével.

 

7.) December 10-én az Oktatási-, Sport és Kulturális Bizottság ülésére került sor a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária elnöklete mellett.

 

8.) December 11-én, Mogyoródon a Csíkvölgyi Pipa Csárdában rendezték meg a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület szakmai konferenciáját és közgyűlését. A tizedik alkalommal meghirdetett dr. Ketter László évadzáró, hagyományőrző jubileumi gasztronómiai versenyen településünket Dombrádi Katalin vezetésével a Tiszta Forrás Népdalkör csapata, illetve Biró Attila alpolgármester irányítása mellett az önkormányzat csapata képviselte. Az eseményen Perna Pál egyesületi elnök meghívását elfogadva a kistérség több önkormányzati vezetője mellett jelen volt Fábri István polgármester és Bátovszki György, a turisztikai egyesület tiszteletbeli elnöke.

 

9.) December 11-én a Polgármesteri Hivatalban tartotta ülését az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság Pásztor Sándor bizottsági elnök vezetésével.

 

10.) December 11-én a Móricz Zsigmond utca alatti M0-s véderdő kialakítása érdekében egyeztetésre került sor a408-as tábla érintett ingatlantulajdonosaival a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélésen az önkormányzatot Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester képviselte.

 

11.) December 12-én a Népjóléti Bizottság ülésére került sor a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

 

12.) December 12-én a Középhegy településrész lakói számára tartott fórumot az önkormányzat a Laky utcai óvodában. A megjelent polgárok kérdéseire Eigler Tamás településrészi képviselő, Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester válaszolt. A rendezvényen jelen volt továbbá Agárdi Mihály, Kósai István és Pásztor Sándor képviselő, illetve dr. Katona Péter jegyző.

 

13.) 2012 után idén december 14-én második alkalommal rendezték meg a Nagy karácsonyi vásárt a Hősök terén az önkormányzat, a Petőfi Sándor Művelődési Ház és a Csömöri Éléskamra Tudatos Vásárlók Klubja közös szervezésében. A rendezvényen a csömöri alkotók kézműves ajándéktárgyainak vására mellett a bolhapiac és a termelői piac várta vásárlókat.

 

14.) December 14-én a Csömöri Tót Hagyományok Házában hagyományőrző disznóvágást tartottak, melyet idén ismét a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezett.

 

15.) December 15-én a harmadik adventi vasárnapon került sor Adventi gyertyagyújtásra a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében. Az eseményen Dunavölgyi Illés Sándorné nemzetiségi önkormányzati elnök, Esztergály Előd Gábor református lelkész és Fogd Mihályné nemzetiségi önkormányzati tag németül üdvözölte az alkalomra összegyűlteket. Az önkormányzat részéről jelen volt Tenczer Ágnes az Oktatási-, Sport és Kulturális Bizottsági külső tagja.

 

16.) December 16-án a Csömöri Sportcsarnokban Gyulai Mártonnal a Magyar Atlétikai Szövetség főtitkárával tartott egyeztető tárgyalást Fábri István polgármester és Válé Flórián a Csömöri Sport és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője a leendő atlétikai pálya megépítésének lehetőségeiről.

 

17.) December 16-án a Gödöllői Polgármesteri Hivatalban tartotta évzáró ülését a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás. A dr. Gémesi György társulási elnök, gödöllői polgármester elnökletével megtartott ülésen a kistérség polgármesterei elfogadták a 2013. évi pénzügyi beszámolót, illetve a jövő évre vonatkozó tervet, továbbá a három település kilépése miatt 9 tagra csökkent, módosított társulási megállapodást.

 

18.) December 16-án Szeretet ünnepe–Idősek karácsonya című hagyományos programot rendeztek a Petőfi Sándor Művelődési Házban, a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezésében. Házigazdaként Hegyesiné Nagy Ibolya, a SZAK vezetője és Fábri István polgármester üdvözölte a megjelenteket, a színvonalas és megható műsort helyi kulturális és művészeti csoportok szolgáltatták. Az eseményen részt vett dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke, aki egyúttal a Családsegítő Közalapítványt is képviselte a rendezvényen. Az ünnepség végén a nagy számban megjelent idősek a Családsegítő Közalapítvány ajándékát vehették át, illetve több hátrányos helyzetű kisgyermek kapott a csömöri székhelyű Hyginett Kft.–Procter & Gamble-től ajándékcsomagot.

 

19) December 16-án Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete tartott évi rendes közmeghallgatást a Petőfi Sándor Művelődési Ház nagytermében. A 2013. évi költségvetési beszámolót Eigler Tamás képviselő és Marosi Éva pénzügyi osztályvezető ismertette. Az önkormányzat „Közösségi tér- és közterület-fejlesztési program 2012-2016” című fejlesztési terveiről Fábri István polgármester tájékoztatta az érdeklődőket.

 

20.) December 17-én évzáró intézményvezetői találkozóra került sor a Polgármesteri Hivatalban, ahol az önkormányzati intézmények vezetői találkoztak Fábri István polgármesterrel.

 

21.) December 18-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban tulajdonosi egyeztetést tartott az önkormányzat a Helyi Építési Szabályzatról, amelyen a képviselő-testület részéről Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester és Tihanyi Ferenc környezetvédelmi tanácsnok vett részt.

 

22.) December 18-án évzáró koncertjét tartotta a Krammer Teréz Zeneiskola a római katolikus templomban, amelyet ünnepi összejövetel követett. Az eseményen részt vett Fábri István polgármester is.

 

23.) Több kisebb fejlesztés is zajlott még ebben a hónapban a településen: lakossági kérelemre a település több részén is elkezdődött a közvilágítás fejlesztése: a Bence, Hortenzia, Búzavirág, valamint a Kálvária, Szent László utcákban. Ezen kívül az Arany János utcában, illetve az Emlékmű közben is elhelyezésre került egy-egy új lámpatest.

Az eddigiekhez képest nagyobb méretű buszmegálló készült el a Béke téren, ezzel az idei évre befejeződött a tér felújítása. A parkosítási munkák elvégzésére tavasszal kerül majd sor.

A Kistarcsai, Erzsébet utca után a Rét utcában is elkezdődtek a forgalomlassítást szolgáló intézkedések

Az irányjelző és beköszöntőtáblák után, december közepén új információs térképek is kihelyezésre kerültek a község forgalmasabb pontjain, továbbá a Majorszegiligetben a lakosság részére hirdetőtáblákat helyeztek el a községgondnokság munkatársai.

 

*****

 

 

– December 21-én hagyományos Karácsonyváró rendezvényt tartanak a Hősök terén és a Petőfi Sándor Művelődési Házban a helyi civil szervezetek közreműködésével.

 

– December 22-én rendezik meg a záró adventi gyertyagyújtást a Hősök terén a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében.

 

– December 22-én a Vox Animi Kórus Karácsonyi hangversenyére kerül sor a római katolikus templomban.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Megszakítás