Üdvözöljük!

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 február 10. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2013. október 22. – november 21. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. november 21-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete október 21-én tartotta rendes ülését. A képviselők elfogadták az Önkormányzat 2014. évi költségvetési koncepcióját. Több mint féléves előkészület után megszületett a megállapodás a fővárosi önkormányzattal a helyi bánya-rekultivációról. A testület döntött továbbá arról, hogy a Csömöri Polgárőr Egyesülettel és a Relic-Őr Kft.-vel is meghosszabbítja a szerződését a település közbiztonságának javítása érdekében.

 

2.) Október 23-án az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezték a községi ünnepséget a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A rendezvényen ünnepi köszöntőt mondott dr. Szarka Zsuzsanna önkormányzati képviselő, a Népjóléti Bizottság elnöke. A Hősök terén került sor a hagyományos koszorúzásra, amelyre a helyi civil szervezetek és pártalapszervezetek helyezték el az emlékezés virágait. Csömör Nagyközség Önkormányzata nevében Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester koszorúzott. A megemlékezésen jelen volt Pásztor Sándor képviselő, Agárdi Mihály képviselő, Tormay-Lesták Mária képviselő és dr. Katona Péter jegyző is. A műsor keretében kiállítás nyílt a Kárpát-medence 1956-os emlékhelyeiről.

 

3.) Október 24-én került sor a Népjóléti Bizottság ülésére a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

 

4.) Október 27-én a Csömör-Nagytarcsai Református Missziói Egyházközség a magyar nép eddigi és ezt követő lelki megújulásaiért szervezett hálaadó ünnepséget az Emlékmű közben. A rendezvényen felavatták id. Deák Ferenc és Vörös Ákos fafaragó művészek emlékművét a református gyülekezet leendő központjánál. Az ünnepi gyülekezetet ifj. Deák Ferencz, az egyházközség főgondnoka köszöntötte, amit Peterdi Dániel püspök-helyettesnek, a Dunamelléki Református Egyházkerület lelkészi főjegyzőjének igei szolgálata követett. Az igehirdetés végén Sipos Bulcsu Kadosa, az Északpesti Református Egyházmegye esperese mondott imát és áldást. Az igei szolgálatot követően Esztergály Előd Gábor, a gyülekezet lelkipásztora mutatta be az emlékművet a megjelenteknek. Az ünnepség meghívott előadója, dr. Tőkéczki László történészprofesszor, a Dunamelléki Református Egyházkerület főgondnoka volt. A rendezvény a helyi szervezetek és egyházi felekezetek koszorúzásával ért véget. Az Önkormányzat nevében Fábri István polgármester és Tihanyi Ferenc helyezett el koszorút.

 

5.) Október 31-én a protestáns felekezetek helyi gyülekezetei ünnepi egyházi alkalmakon tartottak megemlékezést arról, hogy 1517-ben ezen a napon függesztette ki 95 tételétLuther Márton a wittenbergi vártemplom ajtajára és ezzel kezdetét vette a reformáció. Az evangélikus és a református gyülekezet immár hagyományos, közös istentiszteletén Johann Gyula evangélikus lelkész és Esztergály Előd Gábor református lelkész prédikált.

 

6.) November 1-jén, Mindenszentek ünnepén az elhunytakra emlékeztek a csömöri temetőben is. Immár negyedik alkalommal került sor a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében fáklyás felvonulásra a temető egyetlen szlovák nyelvű feliratot tartalmazó sírkövéhez. A Báló Lipót Kulturális Egyesület közreműködésével lezajlott, a szlovák ősök tiszteletére rendezett hagyományőrző megemlékezésen Aszódi Csaba, a Magyarországi Szlovák Önkormányzat elnökhelyettese, Szabó Erzsébet, a csömöri szlovák önkormányzat elnöke és Takács László, a Vox Animi Vegyeskar Egyesület elnöke, Csömör díszpolgára szólt az emlékezőkhöz. A rendezvényen jelen volt Fábri István polgármester.

 

7.) November 3-án a Gloria Victis Emlékműnél szervezett megemlékezést a szovjet csapatok 1956-os bevonulásának évfordulóján a Gloria Victis Alapítvány, amely a forradalom hősi halottainak emléke előtt tisztelgett.

 

8.) November 5-én intézményvezetői értekezletre került sor a Polgármesteri Hivatalban. Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester a helyi önkormányzati intézmények vezetőivel egyeztetett az év végi aktuális kérdésekről és a jövő évi fejlesztési és felújítási igényekről.

 

9.) November 6-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban Szeltner László igazgató kezdeményezésére a helyi intézmények és jelentősebb civil szervezetek képviselői a 2014. évi programnaptár összeállításáról tartottak egyeztetést.

 


 

10.) November 9-én idén harmadik alkalommal adott otthont Csömör a Tollfosztó Bálnak, amely a Dolina Pestvidéki Szlovákok Regionális Egyesülete és a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat közös szervezésében került ismét megrendezésre. A nagy sikerrel lezajlott eseményen a Pestvidéki régió tizenöt településéről vettek részt hagyományőrző nemzetiségi néptánccsoportok. Az esemény vendégei között volt az Országos Szlovák Önkormányzat elnöke Fuzik János, és alelnöke Aszódi Csaba, valamint dr. Csonka Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökségvédelmi Igazgatóság igazgatója, dr. Király Katalin, a Szlovák Közművelődési Központ és a Legatum Kiadó igazgatója, Varga Lajos váci egyházmegyei püspök és Palecska Erika, a Nógrádi Szlovák Közművelődési Központ vezetője. A bálra ellátogatott Imrich Kovác, Csömör szlovákiai testvértelepülése, Mojmírove polgármestere és munkatársa Kántor Éva kulturális koordinátor is. A Pest-vidéki régióból többek között Kiss Károlyt, Kerepes alpolgármesterét, a Megyei Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat alelnökét, Szabó Mártont, Pilis polgármesterét, Kérges Lászlót, Maglód alpolgármesterét és Bartha Zoltánt Ecser jegyzőjét is a bálozók között köszönthették. A rendezvényen a Csömöri Önkormányzat részéről Fábri István polgármester valamint Tihanyi Ferenc és Pásztor Sándor önkormányzati képviselők vettek részt.

 

11.) November 11-én a Polgármesteri Hivatalban tartott ülést a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével.

 

12.) November 12-én a Népjóléti Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnöklete mellett.

 

13.) November 14-én az Oktatási-, Sport és Kulturális Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Tormay-Lesták Mária bizottsági elnök vezetésével.

 

14.) November 16-án bolhapiacra és termelői piacra került sor Hősök terén ismét nagy sikerrel.

 

15.) November 18-án a Csömöri Evangélikus Gyülekezeti Ifjúsági Házban „A vallási turizmus lehetőségei a Gödöllői Kistérségben” címmel tartottak konferenciát, a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület (GKRTE) elnöke, Perna Pál vezetésével. Az esemény házigazdájaként és ötletadójaként Fábri István polgármester köszöntötte a megjelenteket, köztük Gódor Lajosnét, Dány polgármesterét, Pénzes Jánost Isaszeg alpolgármesterét, Bátovszky György volt csömöri polgármestert, a GKRTE tiszteletbeli elnökét és dr. Duúl Udónét, a Gödöllői Coop Zrt. vezérigazgatóját. A rendezvényen előadást tartott dr. Bándi Gyula a Csömöri Római Katolikus Egyházközség elnöke, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem prodékánja, Fodor László, a csömöri Via Veritatis Alapítvány elnöke, Benyó Balázs, a Széchenyi Programiroda regionális igazgatója és dr. Fábri György, a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerületének felügyelője, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektor helyettese.

 

16.) November 18-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban lakossági fórumot tartott az önkormányzat a Szent László utca és a közeli utcák lakóinak részvételével a településrész útfejlesztési elképzeléseiről. A rendezvényen részt vett Fábri István polgármester, Biró Attila alpolgármester, a településrészért felelős képviselő, Pásztor Sándor, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke, Eigler Tamás képviselő, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnöke és Agárdi Mihály képviselő, továbbá Juhos Dávid műszaki osztályvezető.

 

 

 

 

Fábri István s. k.

Polgármester

Megszakítás