Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2015 január 26. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2014. december 18. – 2015. január 22. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. január 22-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete december 18-án tartotta 2014. évi utolsó ülését, melyen részt vett és felszólalt dr. Tuzson Bence, a körzet országgyűlési képviselője. Az ülésen többek között döntöttek a Csömöri Közbiztonsági Alapítvány létrehozásáról, az önkormányzati banki folyószámla-vezetés pályáztatásáról. A képviselő-testület ezenkívül tiltakozó nyilatkozatot fogadott el az M0-s körgyűrű és a fővárosba vezető autópálya szakaszok fizetőssé tételével kapcsolatban.

 

2.) December 19-én az Éles Színtársulat évadzáró műsort tartott a Petőfi Sándor Művelődési Házban.

 

3.) December 20-án karácsonyi vásár keretében termelői piacot, bolhapiacot és helyi művészek alkotásainak vásárát tartották a művelődési házban és a főtéren. Ugyanezen a napon került sor a Mindenki karácsonya hagyományos kulturális rendezvényre is. A Hősök terén este a civil sátrakban jótékonysági árusítás és forralt borozás zajlott, a már megszokott civil szervezetek részvételével. Az eseményen az önkormányzat részéről Kadók Ferencné, Szántóné Hermányos Mária, Pásztor Sándor, Tihanyi Ferenc, Eigler Tamás képviselők, Tormay-Lesták Mária alpolgármester és Fábri István polgármester vettek részt.

 

4.) December 21-én a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében negyedik alkalommal gyűltek össze a Sinka István Községi Könyvtár előtt adventi gyertyagyújtásra a csömöri polgárok. A szervezők nevében Dunavölgyi Illés Sándorné, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntette az egybegyűlteket. Ezen az alkalmon a római katolikus egyházközség, illetve a Báló Lipót Kulturális Egyesület kórusa adott rövid koncertet. A rendezvényen az önkormányzat részéről dr. Hülitzer Katinka, Kadók Ferencné, Szántóné Hermányos Mária képviselők és Fábri István polgármester vettek részt.

 

5.) December 21-én rendkívül nagy érdeklődés mellett tartotta évadzáró koncertjét a Vox Animi Vegyeskar a római katolikus templomban.

 

6.) December 24-26. között karácsonyi istentiszteletekre, misékre, ünnepi egyházi alkalmakra került sor a helyi templomokban, gyülekezeti házakban. A római katolikus templomnál és a Csömöri Tót Hagyományaink Házánál betlehemest állítottak fel, amely a főutak díszkivilágításával, illetve a sok családi háznál elhelyezett díszfényekkel együtt meghitt hangulatúvá tette a település utcáit.

 

7.) 2014. december 22. – 2015. január 5. között a Polgármesteri Hivatal közigazgatási szünetet tartott.

 

8.) 2014. december 31. – 2015. január 4. között az elmúlt évhez hasonlóan a csömöri gyerekeknek ismét ingyenes korcsolyázási lehetőséget biztosított az önkormányzat a Kispályán felállított műanyag jégpályán, ahol a Csömöri Tót Konyha is megnyitott.

 

9.) A 2014-2015. év fordulójának szilvesztere komolyabb közbiztonsági esemény nélkül zajlott Csömörön. Az elkóborolt néhány kutya begyűjtésében és gazdájukhoz való visszajuttatásában a Csömöri Állatvédő Civil Egyesület sok segítséget nyújtott, együttműködve a szintén csömöri Bukfenc és Jeromos Állatjóléti Szolgálat aktivistáival.

 

10.) Január 6-án, a peren kívüli megállapodásnak megfelelően teljes körűen birtokba vette az önkormányzat az Állomás utcai ingatlant. A területen a bontási munkálatok napokon belül elkezdődnek.

 

10.) Január 12-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban, amelyen a 2015. évi költségvetés első tervezetét állították össze.

 

12.) Január 12-én az Egészségház projektindító tárgyalása zajlott a hivatal tanácstermében. A megbeszélésen részt vettek a Mata-Dór Kft. munkatársai Müller Ferenc és Tordai Ferenc tervezők, az önkormányzat részéről Eigler Tamás képviselő, beruházási tanácsnok, Juhos Dávid műszaki osztályvezető, Hidasi Balázs műszaki előadó, Stark Jenő tanácsnok, valamint Fábri István polgármester.

Ezt követően január 19-én dr. Szarka Zsuzsanna egészségügyi tanácsnokkal egyezettek a tervezők.

 

13.) Január 13-án az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatal tanácstermében. Az ülést megelőzően az Önkormányzat vezetői kis fogadás keretében köszönték meg a Csömörön szolgálatot teljesítő, illetve segítő rendvédelmi szervek munkatársainak és egyesületi önkénteseknek az elmúlt évi munkáját. Az eseményen jelen volt többek között Farkas Imre rendőr alezredes, a Gödöllői Rendőrkapitányság parancsnokhelyettese, Ignéczi József rendőrőrnagy, a Kistarcsai Rendőrörs parancsnoka, Mihalovics Bertalan a Csömöri Polgárőr Egyesület elnöke, Kandolka Károly az Erando Kft. ügyvezetője, Barna Attila a Relicőr Kft. ügyvezetője, illetve az Önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Pásztor Sándor bizottsági elnök és dr. Katona Péter jegyző.

 

14.) Január 13-án a Polgármesteri Hivatalban a 2015-ben Csömörön megrendezendő Egyházi és Világi Borok Fesztiváljáról tartottak egyeztető megbeszélést az Önkormányzat és a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület képviselői: Fábri István polgármester, Miklós Daniella kommunikációs vezető, Fabók Katalin rendezvényszervező, Szeltner László művelődési ház igazgató, illetve Perna Pál egyesületi elnök, Bárd István irodavezető és Vörös István felügyelőbizottsági elnök.

 

15.) Január 14-én közétkeztetés tárgyában folytatott egyeztető megbeszélést Tormay Lesták Mária alpolgármester a Polgármesteri Hivatalban. A megbeszélésen az érintett intézményvezetők Bátovszky János igazgató, Lukács Lászlóné igazgató, Hegyesiné Nagy Ibolya vezető mellett a szülői szervezetek képviselői és Szőkéné Farkas Anikó dietetikus vettek részt. Az önkormányzat részéről Eigler Tamás képviselő és dr. Katona Péter jegyző voltak még jelen a megbeszélésen.

Január 20-án Fábri István polgármester, Tormay Lesták Mária alpolgármester és dr. Katona Péter jegyző egyeztetett a közétkeztetést végző cég képviselőivel, Tátrai István üzemeltetési igazgatóval és Herczku Pál területvezetővel.

 

16.) Január 15-én a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

17.) Január 17-én Kárpátalja-estet tartottak a Petőfi Sándor Művelődési Házban, melyen a határon túli magyar régió számos kulturális és művészeti képviselője, illetve magyarországi népszerűsítője vett részt. A nagy érdeklődés mellett megtartott rendezvény fő szervezője Bándiné Tóth Klára volt.

 

18.) Január 20-án Intézményvezetői értekezletet tartott Fábri István polgármester a Polgármesteri Hivatalban az önkormányzati intézmények vezetőinek részvételével.

 

19.) Január 20-án, Gödöllőn tartotta ülését a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás. Az ülésen megerősítették tisztségében dr. Gémesi György elnököt, Gödöllő polgármesterét és Hatvani Miklós elnökhelyettest, Isaszeg polgármesterét. Az ülésen Csömör képviseletében Fábri István polgármester vett részt.

 

20.) Január 20-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnöklete mellett.

 

21.) Január 20-án a Településfejlesztési és Kulturális Bizottság tartotta ülését Tihanyi Ferenc elnök vezetése mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

22.) A három meghirdetett álláspályázat beadási határideje lejárt. A főépítész álláshelyre 8 pályázat, a hulladékszállítást végző településszolgáltató ügyvezetői állására 4, a területi védőnői állásra 1 pályázat érkezett. A pályázók előzetes meghallgatását az illetékes szakbizottságok végzik.

 

23.) Közterületi és intézményi fejlesztések, jelentősebb karbantartások:

– Az M0-s szerviz útnál befejeződött az új szalagkorlátok elhelyezése a Magyar Közút Nonprofit Kft. fejlesztéseként.

– A Csömöri Tót Hagyományaink Házánál a Polgármesteri Hivatal műszaki osztály elindította a tetőszerkezet bővítésének építési engedélyezési eljárását.

Közvilágítási fejlesztés keretében lámpatestek kerültek kihelyezésre a település több utcájában: Szegfű utca, Apróka utca, Csalogány utca, Tinódi utca (utóbbinál jelenleg zajlanak munkálatok).

– Mivel az elmúlt hetekben minimális hó hullott a településen, ezért érdemi hó eltakarítási munkákat nem kellett végeznie a Csömöri Községgondnokságnak.

 

*****

– A farsangi időszakban négy nagyobb, nyilvános farsangi bálra is sor kerül Csömörön: Szlovák bál (január 24., művelődési ház), Sportbál (február 7., sportcsarnok), Kertbarát farsangi jelmezes bál (február 14., művelődési ház), Sváb farsangi bál (február 15., művelődési ház) 

– Január 31-én a csömöri svábok emléknapja alkalmából kiállítás nyílik a művelődési házban, február 1-jén pedig koszorúzásra kerül sor az elhurcolt svábok emléktáblájánál a Hősök terén.

– Február 7-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban a tartják a XVI. Hájastészta- és fánksütő versenyt.

– Február 15–21. között rendezik meg az evangélikus gyülekezeti házban a hagyományos Farsangi imahetet.

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2015. február 19-én kerül sor.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

 

 

 

 

Általános hírek

Hagyományok napja

2024. április 20-án, 10.00 órától Hagyományok napja rendezvényt tartanak a Hősök terén, a Mesterségek bemutatója

Bővebben
Megszakítás