Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2015 május 08. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2015. április 9. – 2015. május 7. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. május 7-i ülésére.)

 

– Összefoglalás –

 

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete április 9-én tartotta ülését, melyen a képviselők többek között arról is döntöttek, hogy az általános iskolában ősztől angol nyelvű képzést indítanak felmenő rendszerben a kisiskolások számára. Továbbá jelentkező hiányában újabb óvodavezetői pályázat kiírásáról határoztak.

 

2.) Április 11-én, immár nyolcadik alkalommal  tartottak civil szemétszedést a település külterületein. Ez alkalommal is több tonna szemét gyűlt össze. A részt vevő csoportok: Csömöri Civil Egyesület, Turnovszky István Kertbarát Kör, Vox Animi Kórus Egyesület, Összefogás Ipari Szövetkezet, 1031. számú Hunyadi János Cserkészcsapat, Hit Gyülekezet Csömöri Csoportja, Csömöri Evangélikus Gyülekezet, Csömöri Polgárőr Egyesület, Csömöri Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A Csömöri Községgondnokság az összegyűjtött szemét elszállításában működött közre.

 

3.) Április 12-én Budapest Kupa táncversenyt rendezett a Csömöri Sportcsarnokban a Cit-Car Tánccsoport Egyesület.

 

4.) Április 16-án a helyi képző- és iparművészekkel tartottak egyeztetést az Önkormányzat képviselői a nagyobb települési eseményeken történő szervezett megjelenési lehetőségekről. Az egyeztetést Ritter Anikó szervezte, az Önkormányzatot Fábri István polgármester és Miklós Daniella kommunikációs vezető képviselte, továbbá jelen volt Harmath Diana, a Csömöri Kulturális Közalapítvány Kuratóriumának elnöke is.

 

5.) Április 17-én Pomázon, a Teleki-Wattay kastélyban helytörténeti előadást tartott Bátonyi Pál nyugalmazott honvéd ezredes, a Wattay család leszármazottja. A térség történetét ismertető emlékeseményen Csömörről Fábri István polgármester és dr. Maruszki Gábor, a Váci Járási Hivatal vezetője részt vett.

 

6.) Április 17-én a helyi művelődési házban Klacsán Péter természetfotóiból nyílt kiállítást, melyet Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselő, a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság elnöke nyitott meg.

 

7.) Az április 18-án megrendezett termelői és bolhapiac újra sok termelőt és vásárlót vonzott a Hősök terére, mely gyermekek számára szervezett kézműves foglalkozással  is bővült.

 

8.) Április 18-án a Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont az immár hagyományos Tavaszköszöntő Koncertnek a Krammer Teréz Zeneiskola szervezésében.

 

9.) Április 21-én a Mátyás Király Általános Iskola közéleti programnapot tartott  a 7. és 8. osztályos tanulói részére, melynek keretében  a diákok találkoztak az önkormányzat és a polgármesteri hivatal vezetőivel. A program a Petőfi Sándor Művelődési Házban zárult, ahol Fábri István polgármester válaszolt a diákok kérdéseire.

 

10.) Április 21-én az Ügyrendi, Sport- és Közbiztonsági Bizottság tartotta ülését Pásztor Sándor elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatala tanácstermében.

 

11.) Április 22-én a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendezték meg a X. Egyházi és Világi Borok versenyét a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület és a helyi önkormányzat közös szervezésében. A versenyre több mint 60 borászat 172 bora nevezett. Délelőtt Kiss Attila a Cegléd és Vidéke Unghváry László Borrend nagymestere a szakmai zsűri munkáját irányította, míg délután Erdész Ferenc a Mogyoródi Hegyközség hegybírója által vezetett társadalmi zsűri bírálta el a borokat. Utóbbinak tagja volt többek között Paulovics Géza Mogyoród polgármestere, Gódor Lajosné Dány polgármestere, Bartos Sándor Fót polgármestere, Pénzes János Isaszeg alpolgármestere, Fábri István csömöri polgármester, dr. Duúl Udóné a Gödöllői Copp Zrt. vezérigazgatója, Perna Pál a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület elnöke és Bárd István egyesületi ügyvezető, Sápi Csaba csömöri gyümölcsbor-termelő, Fogd József, a helyi Turnovszky István Kertbarát Kör elnöke, Makai Magdi a Kürcsi őskalács műhely képviselője, Kozma Viktor, a Sashalmi Piac Kft. ügyvezetője.

 

12.) Április 23-án a Népjóléti és Kulturális Bizottság ülésezett a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna elnök vezetésével.

 

13.) Április 23-án ötödik csömöri premier előadását tartotta az Éless-Szín Társulat a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Orbók Attila: Nem Válok el! című művét neves hazai színészek adták elő: Tóth Roland, Kertész Péter, Rák Kati, Kondákor Zsófi, Bodor Géza, Urmai Gábor, Koncz Gábor, Nyertes Zsuzsa, Éless Béla, Valler Gabriella, Mesterházy Gyula és Simonyi Réka. Az eseményen jelen volt Perna Pál, a Gödöllő Környéki Turisztikai Egyesület elnöke, Németh Angéla Budapest XV. kerület alpolgármestere, illetve a csömöri önkormányzat részéről Fábri István polgármester, dr. Szarka Zsuzsanna, Kadók Ferencné és Pásztor Sándor képviselők.

 

14.) Április 25-én és 26-án tartották a Csömör erdélyi testvértelepüléséhez, Torockóhoz tartozó Torockószentgyörgyön a hagyományos falunapot.

 

15.) Április 25-én és 26-án kétnapos rendezvény keretében tartották meg a jubileumi, XXV. Csömöri Kórustalálkozót és Egyházzenei Hangversenyt a helyi római katolikus templomban. A nagyszabású rendezvényen a helyi kórusok mellett neves vendégkórusok léptek fel, mint pl. a Budapesti Cantate Vegyeskar, melyet Sapszon Ferenc Kossuth díjas karnagy vezényelt. A résztvevőket Görbe József helyi plébános, Fábri István polgármester és Tormay-Lesták Mária alpolgármester köszöntötte, kiemelve Deák Miklós korábbi alpolgármester és jelenlegi kórustag két és fél évtizedes szervező munkáját. Az eseményen az önkormányzat részéről Kadók Ferencné, Szántóné Hermányos Mária és Pásztor Sándor képviselők vettek még részt.

 

16.) Április 27-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését Eigler Tamás bizottsági elnök vezetésével a Polgármesteri Hivatalban.

 

17.) Április 28-án a Településfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság ülésezett Tihanyi Ferenc elnöklete mellett a Polgármesteri Hivatalban.

 

18.) Április 30-án a Tánc világnapjához kapcsolódó nagyszabású rendezvény zajlott a helyi művelődési házban  a csömöri tánccsoportok részvételével.

 

19.) Május 1-én a hagyományos Tót majálist kivételesen a Hősök terén  tartották a Csömöri Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat és a Furmicska Néptánc Egyesület szervezésében.

 

20.) Május 3-án 13 evangélikus gyermek tett konfirmációi vizsgát az evangélikus egyház délelőtti istentiszteletén.

 

21.) Május 3-án először rendeztek Focimajálist Csömörön. A rendezvény díszvendége Dunai II. Antal olimpiai bajnok labdarúgó, az Újpesti Dózsa korábbi ezüstcipős játékosa volt.

 

22.) Május 4-én Településfejlesztési Fórum keretében mutatták be a Csömöri Települési Értéktár Bizottság tevékenységét, valamint a Csömöri körtúrát, mely egy országosan is egyedülálló kezdeményezés. A programokat Fábri István polgármester, Biró Attila korábbi alpolgármester és Szántóné Hermányos Mária képviselő, a Csömöri Települési Értéktár Bizottság elnöke ismertette a meghívott intézményvezetők, szervezeti vezetők és a településen élő számos elismert szakember részére. Az önkormányzat részéről az eseményen Madarasné dr. Hülitzer Katinka, Eigler Tamás, Kadók Ferencné, Pásztor Sándor, Tihanyi Ferenc képviselők és dr. Katona Péter jegyző vett részt.

23.) Május 5-én, 95. születésnapja alkalmából Hamál Károly Kölcsey utcai lakost köszöntötte otthonában Fábri István polgármester és dr. Katona Péter jegyző.

 

24.) Május 5-én „Anyáknapi köszöntés a csömöri mamiknak” című rendezvénynek adott otthont a Sinka István Községi Könyvtár. Az est háziasszonya dr. Szarka Zsuzsanna képviselő, a Népjóléti és Kulturális Bizottság elnöke volt. Az önkormányzat részéről Fábri István polgármester, Kadók Ferencé, Szántóné Hermányos Mária és a Tihanyi Ferenc képviselő vett részt az eseményen.

 

25.) A húsvét  előtti és utáni  héten zajlott le az idei lomtalanítás, amelyet a Csömöri Településszolgáltató Nonprofit Kft. végzett Lukács Gábor vezető irányítása mellett. Ehhez kapcsolódóan április 11-én az ismét népszerű ingyenes sittlerakási akció, illetve a külterületi civil szemétszedés zajlott. Április 12-én a SZIKE Környezetvédelmi Egyesület szervezésében, önkormányzati támogatással a házi komposztálási program újabb eseményeként ingyenes otthoni komposztálók kiosztására került sor.

 

26.) Két nagyobb tűzeset történt az elmúlt időszakban Csömörön. Az egyik április 7-én a Kistarcsai út külterületi szakaszán található csirkefarmon, sok ezer kis csirke veszett oda és a telken található családi házas ingatlan egy része is leégett. A másik tegnap az Asztag és Liget utca sarkán, egy magáningatlan szerelőműhelyében hegesztő palack robbant fel. Az épület teljesen összedőlt, a tulajdonos komoly égési sérüléseket szenvedett és kórházba szállították.  A fővárosi és a pest megyei tűzoltók, valamint a helyi ön- kéntes tűzoltók együttes erővel oltották a tüzet.

 

27.) A Gödöllői Járásbíróság ítélete szerint Csömör Nagyközség Önkormányzata, mint felperes Toderascu Gelu alperes ellen pert nyert. A bíróság alperest 4.732.045,- Ft + késedelmi kamatok, + 300 e Ft perköltség megfizetésére kötelezi. Mivel alperes nem fellebbezett az ítélet a napokban vált jogerőssé.

 

28.) Áprilisban a Megyei Értéktárba felvételt nyert a Csömöri Úrnapi Virágszőnyeg.

 

A településen zajló jelentősebb fejlesztések és felújítások:

 

1.) A Laky utcai (3-as) bekötő út patakhídja mellett a gyalogos híd elkészülte után jelenleg a hídra felvezető töltés és a gázló építésének előkészületei zajlanak. A kivitelezést a Colas-Swietelsky Konzorcium végzi, az önkormányzattal történt előzetes megegyezés szerint saját költségen.

 

2.) A Határ úti telephelyen nagy erőkkel a tervezett ütemezés szerint zajlik a Procter & Gamble- Hyginett Kft. új gyáregységének építése, mely idén az ország egyik legnagyobb fejlesztése lesz.

 

3.) Jelenleg is zajlik a márciusban elkezdődött  M0-s körgyűrű már régóta kért környezetvédelmi beruházásainak megvalósítása. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megbízásából folyó munkálatok keretében új, illetve megemelt zajvédő falak építését és a zajáteresztő töltésbevágások megszüntetését végzik el.

 

4.) Közel egymillió forint értékű megbízási szerződést írtak alá a Laky utcai óvoda csapadékvíz-elvezetési állapotának felmérése céljából a VITRUVIUS Kft. céggel.

 

5.) Folytatódik a Csömöri Tót Hagyományaink Házánál a szabadtéri színpad és önálló tetőszerkezet építése 5,1 millió Ft értékben. Várhatóan egy hónapon belül elkészülnek a munkálatokkal.

 

 

******

 

– Május 12-én a Polgárnak lenni a XX. századi Csömörön című rendezvény keretében a település korábbi főjegyzőjének, Bitskey Gyulának az emléktábla-avatására kerül majd sor a Sinka István Községi Könyvtárban.

 

– Május 17-én a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében Sváb majális lesz a Hősök terén.

 

– Május 29-31. között rendezik meg a település legnagyobb eseményét, a Csömöri Falunapok rendezvénysorozatot. Ezen belül május 30-án a Kenyér, a Bor és a Kultúra  Ünnepe című regionális rendezvény is része a programnak.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülésre 2015. június 4-én kerül sor, de több sürgős tárgyalást igénylő ügy miatt előtte még várhatóan rendkívüli testületi ülést is kell tartani.

 

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

Általános hírek

Boglárka-túra

Májusban, a boglárkavirágzás időszakában, immár hetedik alkalommal indul gyalogos túra a Csömöri Körtúra útvonalán!

Bővebben
Megszakítás