Search

Üdvözöljük!

Search
Search

A legutóbbi képviselő-testületi ülés óta történt fontosabb települési események és önkormányzati intézkedések

2014 március 28. –
Önkormányzati, települési hírek

Fábri István polgármester beszámolója a 2014. február 27– március 27. közötti időszakról.

(Készült Csömör Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. március 27-i ülésére.)

  

– Összefoglalás –

1.) Csömör Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete február 27-én tartotta soron következő rendes ülését. A képviselők meghallgatták a Gödöllői Rendőrkapitányság és a Kistarcsai Rendőr Őrs vezetőinek beszámolóját a rendőrség előző évi munkájáról; megválasztották a parlamenti választás szavazóköri bizottsági tagjait; kiválasztották a Major úti bekötőút gyalogjárda és kerékpárút építésének kivitelezőjét; döntöttek a Pataksétány közvilágításának kiépítéséről; módosították a Ker-Hu Kft.-vel kötött hulladéklerakási szerződést.

 

2.) Február 27-én a Polgármesteri Hivatalban helyi katasztrófavédelmi oktatásra került sor. A Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Gödöllői Parancsnokságának munkatársa Bodrogi Ágnes tűzoltó főhadnagy által tartott oktatáson a helyi polgárvédelmi szervezetbe beosztott tagok vettek részt. A megjelenteket Fábri István polgármester, mint az ilyen esetekben Csömör nagyközség parancsnoki teendőit ellátó települési vezető köszöntötte.

 

3.) Február 27. és március 2. között Csömör erdélyi testvértelepülése, Torockó polgármesterének, Szőcs Ferencnek a meghívására Tihanyi Ferenc önkormányzati képviselő és Válé Flórián, a Csömöri Sport- és Szabadidő-szervező Nonprofit Kft. ügyvezetője vett részt a torockószentgyörgyi falunapokon.

 

4.) Március 2-án a Petőfi Sándor Művelődési Házban rendezték meg a sváb farsangot. Dunavölgyi Illésné, a Csömöri Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökének  meghívására a rendezvényen részt vett Szeltnerné Winhardt Ildikó az Észak-Magyarországi Németek Szövetségének titkáraés Fábri István polgármester is.

 

5.) Március 6-án és 20-án tartotta üléseit a Népjóléti Bizottság a Polgármesteri Hivatalban dr. Szarka Zsuzsanna bizottsági elnök vezetésével.

 

6.) Március 7-én a Polgármesteri Hivatalban egyeztetett az együttműködési lehetőségekről az Immochan Kft. vezérigazgatója, Michel Chaize és Szemerédi Balázs fejlesztési menedzser, illetve Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester.

 

7.) Március 2–8. között került sor a farsangi imahétre az evangélikus gyülekezeti házban. A több mint fél évszázados múltra visszatekintő egyházi rendezvénysorozaton esténként csömöri házi sütemények mellett hallgatták a hívek azokat az előadókat, lelkészeket, akik Johann Gyula csömöri lelkész meghívására érkeztek a településre.

 

8.) Március 10-én tartotta elnökségi ülését a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület a szervezet gödöllői irodájában Perna Pál elnök vezetésével. Az ülésen önkormányzatunkat Fábri István polgármester képviselte.

 

11.) Március 10-én a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás ülésére került sor Nagytarcsán dr. Gémesi György elnök, gödöllői polgármester vezetésével. Az ülésen a társulás múlt évi költségvetéséről szóló beszámoló mellett többek között az ez évi munkaterv és költségvetés elfogadására került sor. Az összejövetel házigazdájaként Nagytarcsa polgármestere, Rimóczi Sándor az utóbbi években kiépült ipari park létesítményeit mutatta be a térség polgármestereinek. Csömör nagyközséget Fábri István polgármester képviselte.

 

12.) Március 10-én a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság tartotta ülését a Polgármesteri Hivatalban Eigler Tamás bizottsági elnök vezetése mellett.

 

13.) Március 10-én a Kálvária domboldalának ingatlantulajdonosaival a helyi építési szabályzatról tartott egyeztető megbeszélést Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester.

 

14.) Március 11-én Gyöngyösön adták a Procter & Gamble új gyárát, amely a csömöri telephelyű Hyginett Kft. mellett a multinacionális cég második gyártó egysége lett Magyarországon. A nagy médianyilvánosságot kapó gyáravató ünnepség díszvendége Orbán Viktor miniszterelnök volt, akit elkísért a rendezvényre Lázár János a Fidesz alelnöke, Szijjártó Péter a Miniszterelnöki Hivatal külügyi és külgazdasági államtitkára is. A rendezvény házigazdája Dancsó András a gyöngyösi üzem igazgatója és Horváth László, a Heves Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja volt. A vendégek között külön köszöntötték Faragó Lászlót,  Gyöngyös polgármesterét és a cég több európai vezetőjét, továbbá Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét és Fábri István csömöri polgármestert.

 

15.) Március 11-én a Polgármesteri Hivatalban ülésezett az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság Pásztor Sándor bizottsági elnök vezetésével.

 

16.) Március 11-én az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság Tormay-Lesták Mária elnöklete mellett tartotta meg ülését a Polgármesteri Hivatalban.

 

17.) Március 14-én ünnepélyes keretek között adták át a Gödöllői Coop Zrt. felújított csömöri, Kossuth L. utcai boltját, a népszerű „Szövit”. A megnyitón részt vett dr. Duúl Udóné, a Gödöllői Copp Zrt. vezérigazgatója, Tóth Géza a Coop Hungary Zrt. vezérigazgatója, valamint Papp Lajos a Tisza Coop Zrt. vezérigazgatója.  A rendezvényen köszöntőt mondott Fábri István polgármester, az ünnepségen jelen volt Biró Attila alpolgármester is.

 

18.) Március 14-én rendezte Csömör Nagyközség Önkormányzata és a Petőfi Sándor Művelődési Ház a községi ünnepséget az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc 166. évfordulójának tiszteletére. A rendezvény keretében a helyi civil szervezetek és a pártok községi szervezetei helyeztek el koszorúkat a Petőfi-emléktáblánál. Az önkormányzat nevében Biró Attila alpolgármester és Tormay-Lesták Mária képviselő, az Oktatási, Sport és Kulturális Bizottság elnöke koszorúzott. Az ünnepi köszöntőt Fábri István polgármester mondta. A Csömör Községért Emlékérmet a képviselő-testület döntése alapján idén egy magánszemély, Papp Gyula zongoratanár, és két civil szervezet, a Csicsörke Néptánccsoport és Furmicska Néptánc Egyesület vehette át. A díjazottak munkásságát Kántor Katalin pedagógus méltatta.

 

19.) Március 17-én két fő Csömörön lakó, Erdélyből származó, a köztársasági elnök által honosított polgár tett állampolgársági esküt az önkormányzati hivatalban Fábri István polgármester előtt.

 

20.) Március 17-én rendkívüli képviselő-testületi ülésre került sor, melyen fejlesztések elindításáról döntöttek a képviselők: az általános iskola és a művelődési ház felújítása, a Szabadság út Béke tér–Ferenc utca közötti szakaszának felújítása, a szabadtéri sportközpont földmunkáinak és az Erzsébet utca járdafelújításának elindítása, valamint a Major úti bekötő út közvilágítási munkáinak előkészítése.

 

21.) Március 24-én otthonában köszöntötte Halász Ernőnét 100. születésnapja alkalmából Fábri István polgármester, aki Orbán Viktor miniszterelnök üdvözlő oklevelét adta át a szép korú csömöri polgárnak.

 

22.) Március 24-én a Polgármesteri Hivatalban a 408-as tábla ingatlantulajdonosaival tartott egyeztető megbeszélést Fábri István polgármester és Biró Attila alpolgármester, melynek témája egy M0-s véderdő rész és lakótelkek kialakítása volt.

 

23.) Március 24-én a helyi önkormányzati képviselő-testület kezdeményezésre a parlamenti pártok országgyűlési képviselőjelöltjei tartottak választási vitafórumot a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A meghívást elfogadó három párt jelöltjét Fábri István polgármester köszöntötte: Juhász Péter (LMP), Nyíri Márton (Jobbik) és Szabó Imre (Kormányváltók pártja). A vitát Pásztor Sándor képviselő, az Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottság elnöke vezette. A rendezvényen felszólalt Nagy Nándor, a 4K! képviselőjelöltje is.

 

24.) Március 25-én a Polgármesteri Hivatalban gyermekvédelmi tanácskozást tartottak, melyen az általános iskola és óvoda vezetői és gyermekvédelemmel foglalkozó pedagógusai mellett az oktatási bizottság tagjai, valamint a rendőrség és a kormányhivatal szakemberei vettek részt.

 

25.) Március 25-én a FIDESZ-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje, dr. Tuzson Bence mutatkozott be a Petőfi Sándor Művelődési Házban. A rendezvényen meghívott vendégként felszólalt Tarnai Richárd országgyűlési képviselő, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetője, illetve jelen volt Fábri István polgármester is.

 

26.) Márciusban több kiadvány is eljutott, illetve kerül eljuttatásra nemsokára a lakosok háztartásába: Légy Ott 2014. tavasz-nyár programfüzet, Helyi Adattár 2014., Csömöri Hírmondó 2014. évi költségvetési különszáma és a Beszámoló Csömör Nagyközség Önkormányzatának 2013. évi munkájáról2014. évi fejlesztési tervek című kiadványok.

 

27.) Március második felében három fejlesztés-felújítás indul a településen: az Erzsébet utcai járda felújítása, a Széchenyi úti járda Hegyalja utca–Rozmaring utca közötti szakaszának a felújítása és a Petőfi utca és a vízelvezető árok teljes felújítása (ez utóbbinál a DMRV Zrt. már elkezdte a vízbekötések kicserélését).

  

*****

 

– Április 5-én újabb civil Pataksétány és Ulicska kialakítási, szépítési akcióra kerül sor a helyi egyesületek, egyházi közösségek részvételével.

 

– Április 6-án országgyűlési választásokat tartanak Magyarországon. Csömörön összesen 7 szavazókörben adhatja le a szavazatát 7044 választópolgár.

 

– A következő rendes képviselő-testületi ülést 2014. április 24-én tartja az önkormányzat, de valószínűleg április közepén, további fejlesztések elindítása érdekében, rendkívüli testületi ülés összehívása válik szükségessé.

 

 

Fábri István s. k.

polgármester

 

Megszakítás