Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. július 4., szombat
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

A kerékpáros közelekedés fejlesztéséért

Fábri István polgármester kerékpáron ment Csömör testvértelepülésére, Ürménybe (Mojmírocve), hogy így hívja fel a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés hiányosságaira.

A kerékpáros közelekedés fejlesztéséértA polgármester szeptember 9-én, reggel 6.15-kor indult a Polgármesteri Hivatal elől, Budapestet érintve a XVI. kerület - Újpalota - Újpest - Óbuda (kerékpáros híd) - Római-part - Szentendrei út útvonalon.
Úton Ürménybe 
Első megállója Pilisszentkereszten volt, ezt követően áttekert a 700 méter magas Dobogókőn, majd 11.15-kor beérkezett Esztergomba. Következő pihenője Köbölkúton (Gbelcén) volt, 12.30-kor. 15.40-kor Érsekújvár alatt pihent meg, Dvory n.Zitnél, majd 18.20-kor utolsó megállójához érkezett, Jatov településre. A további utat Ürményig már pihenő nélkül tette meg. Fábri István polgármester 18.44-kor hosszú, fárasztó út után megérkezett Csömör testvértelepülésére, Ürménybe. 
Megérkezés Ürménybe 


Elmondása szerint a több mint 160 km-es utazást a szél nehezítette leginkább.
Fábri István péntekre és hétfőre szabadságot vett ki. 
A Mojmírovcei Falunapok rendezvényen Csömör képviseletében részt vett Biró Attila alpolgármester és Tihanyi Ferenc képviselő is. A protokoll ajándékok mellett csömöri hagyományos szlovák süteménnyel, guglicskával is meglepték vendéglátóikat. Az eseménysorozatról készült részletes beszámoló itt olvasható.
Guglicska 
A polgármester szeptember 11-én, vasárnap 10.40-kor indult haza. A késői indulás miatt az utat most megállóval, Nagymaroson való megszállással tette meg, így hétfőn a délutáni órákban érkezett haza Csömörre.
Megérkezés Csömörre 


Korábban már hivatalos közleményt is kiadtunk az akcióról, szövege alább olvasható:
A csömöri, 100 százalékban civil önkormányzati vezetés kiemelt ügyként kezeli a kerékpáros közlekedés lehetőségének fejlesztését, elősegítését. A korábban országos sajtóvisszhangot kapó M0-s demonstrációkat (2007: felüljáró demonstráció, 2009: alumínium hídavatás) követően most a települések közötti kerékpáros közlekedés javításának szükségességére hívjuk fel a figyelmet, egy nem mindennapi kezdeményezéssel.Csömör Nagyközség szlovák testvértelepülése, Mojmírovce (Ürmény) a hétvégén tartja hagyományos falunapi rendezvényét, amelyre meghívást kapott a csömöri önkormányzat is. Az eseményhez kapcsolódva Fábri István polgármester a két település közötti, több mint 160 km-es utat kerékpáron teszi meg (Szlovákiába pénteken, vissza Magyarországra vasárnap).Az akciónak két fontos üzenete van:

1.) Egyrészt fel kívánjuk hívni a figyelmet a települések közötti kerékpáros közlekedés hiányosságaira, fejlesztésének szükségességére, amit hasonlóan fontosnak tartunk, mint az utóbbi időben lényegesen nagyobb nyilvánosságot kapó és örvendetesen fejlődésnek indult településen belüli kerékpáros közlekedést.2.) Másrészt a kizárólag magyar-szlovák vegyes lakosságú településeken való áthaladással demonstrálni szeretnénk a két nemzet közös hagyományait, gyökereit, a mindennapok békés együttélésének tényét, a Kárpát-medence gazdag kulturális-közösségi hagyományait.

Talán kevesen tudják, de a Csömör és Mojmírovce közötti 160 km-es út (!) teljes hosszában (!) megtehető úgy, hogy kizárólag olyan településeken halad át az ember, amelyeken évszázadok óta együtt vannak jelen a magyar és a szlovák hagyományok: a szlovákiai szakaszon magyar-szlovák vegyes lakosságú falvakon, városokon, a magyarországi szakaszon szlovák nemzetiségi önkormányzattal rendelkező településeken vezet át az út.A közös, évszázados kulturális hagyományok beleívódtak a mindennapi életbe, a magyarországi településeken máig híven őrzi szokásait, hagyományait a szlovák kisebbség. Csömör szlovák nemzetiségi önkormányzata példaértékű kapcsolatot ápol testvértelepülésünkkel, Mojmírovcéval (Ürménnyel), a hétköznapokban pedig elkötelezetten tartja életben Csömör szlovák hagyományait, gyökereit a szlovák őslakosság (nyelvőrzés, az idősek mindennapos népviselet használata stb.).


Az útvonal: Csömör—Budapest—Pomáz—Pilisszentkereszt—Pilisszentlélek—Esztergom—Sturovo (Párkány)—Gbelce—Nová Vieska—Pribeta—Dvory n. Zit. —Nové Zámky (Érsekújvár)—Ciky—Jatov—Polny Kesov—Mojmírovce (Ürmény)
A csömöri önkormányzat nem egyszeri megmozdulásnak szánja a jelenlegi akciót, a későbbiekben a Gödöllői Többcélú Kistérségi Társulás kéthavonta esedékes, hagyományosan más-más településen tartandó üléseire is kerékpárral mennek el a település vezetői.


PDF


Hozzászólok

Aktuális téma

A szelektív hulladékot július 3., 17. és  31-én, illetve augusztus 14. és 28-án viszik el.

A zöldhulladékot  július 17.,  valamint augusztus 7. és 28-án szállítják el.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó következő száma július 3-án jelenik meg. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás