Üdvözöljük Csömör Nagyközség honlapján!
2020. június 3., szerda
2141 Csömör, Szabadság út 5. Tel.: + 36 28 544-020, fax: +36 28 544-040, e-mail: polghiv@csomor.hu
Akadálymentesített változat Kezdőlap

Csatornázás, útépítés – az élet lelassult, de a fejlesztések nem álltak meg

A koronavírus kapcsán kialakult helyzet és a védekezés mint ahogy szerte az országban, Csömörön is lelassította az életet, azonban a csatornázás fejlesztése, az útépítések zavartalanul folynak. A fejlesztésekről Eigler Tamást, a Pénzügyi, Ellenőrző és Vállalkozói Bizottság elnökét erről kérdeztük.

 Csatornázás, útépítés – az élet  lelassult, de a fejlesztések nem álltak meg

-Hogy halad a szennyvíztisztító bővítése?

- Azt tűztük ki célul, hogy a település belterületeinek 100%-a mielőbb csatornázott legyen, a korszerű és nagy kapacitású szennyvíztisztító nem csupán környezetvédelmi szempontok miatt fontos. Az uniós pályázatból megvalósuló szennyvíztisztító a befogadóképességével a teljes település, beleértve a nemrégiben belterületté nyilvánított területek szennyvízmennyiségét fogadni és kezelni tudja. A bővítés nagy ütemben halad, nyáron elkezdődnek a próbaüzemek, és ősz elején az új szennyvíztisztító teljes egészében átveszi feladatait. Ez a legfontosabb lépés ahhoz, hogy a csatornahálózatba olyan területeket, utcákat is be lehessen kötni, amikre eddig nem volt lehetőség.

- Melyik utcák ezek?

- Jelenleg négy utca csatornázása is folyamatban van, a Szedervölgyi út belterületi része, a Tinódi utca felső szakasza, a Kálvária utcában az alapvezeték kiépítése elkészült, és a Vízműsor utca több mint egy kilométeres szakasza is elkészült.  Az üzembe helyezésük a szennyvíztisztító kapacitásbővítése után, nyár végére várható. A DMRV Zrt.-vel dolgozunk a folytatáson, úgy tűnik, nyitottak a fejlesztésre, terveink szerint 2022-re elérjük a teljes csatornázottságot. Keressük a megoldást arra is, hogy azoknak, akik még nincsenek rácsatlakozva a rendszerre, hogyan tudnánk ezt megkönnyíteni, hiszen környezetvédelmi okokból is fontos lenne erre megoldást találni.

- Láthatóan az útfelújítások is folytatódtak, ezek hogy haladnak?

- Fejlesztési terveinknek megfelelően haladunk, a legfontosabb, hogy befejeződött a Széchenyi utca felújítása. A Kossuth Lajos utca felújítása hosszabb folyamat volt, mivel vízvezetéket is cseréltünk. Az Emlékmű közben a református gyülekezet új templomához méltóan a közterület rendezése is elkészült, a HÉV feletti hídig új út épült. A Knipfer Tibor utca meredeken felmenő szakaszát is átalakítottuk, járda épült, hogy a gyalogos közlekedés is biztonságos legyen.

- Melyek a  hosszabb távú tervek?

- A kerékpárút építése a Major úton folytatódik egészen a Petőfi utcáig, illetve a Szabadság úton a közigazgatási határig, a Magtár utcáig. Egyeztetés alatt van a Hősök tere, a művelődési ház előtti terület átalakítása is, de a váratlan helyzet a fejlesztésekre is hatással lesz. Az iparűzési adó számításának megváltozott módját, a gépjárműadó elvonását, és azt, hogy a vírus elleni védekezés költségei nem a központi költségvetésből kerülnek finanszírozásra, mindenképp meg fogjuk érezni. A településnek, az intézmények biztonságos működésének finanszírozása nem lehet kérdés, ilyen helyzetben nyilván a fejlesztéseket kell átgondolni, esetleg átütemezni, de ahogy eddig is, ezután is arra törekszünk, hogy Csömör tovább fejlődjön és szépüljön!

 

PDF

Aktuális téma

A szelektív hulladékot június 5-én és 19-én viszik el.

A zöldhulladékot  június 5-én és 26-án szállítják el.

 

 

 

 

 

Üzenőfal

A Csömöri Hírmondó következő száma május 29-én jelenik meg. A Légy ott programfüzet kiadása egyelőre szünetel.

Időjárás